Zayıflamanın anahtarı bu genlerde! Kilo kaybını ikiye katlıyor

Bazı insanların kolayca kilo verdiğini gözlemlerken bazı insanların ise kilo verirken zorlandığını görüyoruz. Peki, bunun sebebi ne? Bilim insanları kolay kilo vermenin bazı genlerle ilgili olabileceğini buldu. Yeni bir araştırmaya göre, kilo vermede zorlanıyorsanız bunun sebebi genleriniz olabilir.

Essex Üniversitesi'nden uzmanlar, kilo vermenin sırrının 14 ‘zayıflatan genin’ kombinasyonunda olabileceğini keşfetti. Araştırmada, bu genlere sahip kişilerin haftada üç kez yarım saat koşarak, diğerlerine göre iki kat daha fazla kilo verdikleri belirlendi.

Daily Mail'de ye alan habere göre; araştırma, yaşları 20 ile 40 arasında değişen 38 kişi üzerinde yapıldı. Katılımcılara normal diyetlerine ve yaşam tarzlarına devam etmeleri, başka bir egzersiz yapmamaları söylendi ve çalışma öncesi ile sonrası kiloları ölçüldü. Sonuçlar, daha fazla genetik işarete sahip olan kişilerin, sekiz haftada en fazla kilo verenler olduğunu ortaya koydu.

TOPLAM KİLO KAYBININ 3'TE 2'SİNİ OLUŞTURDU

En fazla genetik belirtece sahip olan kişiler, çalışma sırasında 5 kg'a kadar kilo verirken, genlere sahip olmayan kişiler ortalama 2 kg kaybetti.

En önemli genlerden biri olan PPARGC1A, metabolizmayı düzenleyen PGC-1-a adlı bir proteini kodluyor. Araştırmacılara göre, bu gen, katılımcılar arasında en fazla kilo kaybından sorumluydu ve toplam kilo kaybının üçte ikisini oluşturuyordu.


Araştırmayı yöneten Dr. Henry Chung, genlerin kilo kaybında rol oynadığını ancak yaşam tarzı ve diyetin hala çok önemli olduğunu belirtti. Chung, "Bu çalışma, bazı genlerin kilo kaybında önemli rol oynadığını gösterse de egzersiz ve yaşam tarzı değişiklikleri olmadan bu genler potansiyellerini gösteremez," dedi.

Dr. Chung, bu bulguların hükümetler, şirketler ve bireyler için daha etkili sağlık müdahaleleri geliştirilmesine yardımcı olabileceğini umuyor.