Yunus Emre Enstitüsü’nin firari Başkanı Şeref Ateş’in oğlu Enes Ateş, vakfa yönelik “yolsuzluk” soruşturmasından tutuklandı

Soruşturma kapsamında tutuklu sayısı 9'a yükseldi

T24 Haber Merkezi

Yunus Emre Vakfı’nda naylon fatura ile 400 milyon liradan fazla yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında, vakfın eski başkanı firari Şeref Ateş'in oğlu Enes Ateş, tutuklandı. T24'ten Asuman Aranca'nın haberine göre, Enes Ateş tarafından kurulan şirketi devralan Selçuk Kaymakoğlu’na ait Han Kültürel Eğitim Danışmanlık isimli firmaya “sahte hizmet ifa tutanakları ve faturalarla” milyonlarca liralık ödeme yapıldığı müfettiş raporlarınca belirlenmişti. 

Türk dil ve kültürünü tanıtmak amacıyla 2007 yılında kurulan ve 66 ülkede faaliyet gösteren “kamu vakfı” niteliğindeki Yunus Emre Vakfı’na bağlı enstitüdeki “naylon fatura” skandalına ilişkin soruşturma sürüyor.

Yunus Emre Enstitüsü’nde akıl almaz yöntemler: Başkan Şeref Ateş’in oğlunun kurduğu şirketin yeni sahibine sahte tutanaklarla milyonlar akmış!

Vakfın başkan yardımcılarından olan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş'ın eşi Rahmi Göktaş ile MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın'ın oğlu Abdullah Kutalmış Yalçın, müfettiş raporunun savcılığa gönderilmesinden birkaç gün önce görevlerinden istifa etmişti.

Vakıf Başkan Şeref Ateş’in de istifasının ardından firar ettiği öne sürülürken, oğlu Enes Ateş önceki gün sabah saatlerinde soruşturma kapsamında İstanbul'da gözaltına alındı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen ve 8 kişinin tutuklandığı soruşturma kapsamında, Enes Ateş'in Vakıflar Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın suç duyurusunda adı geçen bazı paravan şirketleri kuran kişi olduğu, daha sonrasında diğer şüphelilere devrettiği belirlendi.

Enes Ateş, savcılık ve hakimlik sorgusunun ardından tutuklanarak cezaevine gönderildi. 

T24'ten Asuman Aranca'nın haberine göre, Almanya’ya kaçtığı öne sürülen Enstitü Başkanı Şeref Ateş’in oğlu Enes Ateş tarafından kurulan şirketi devralan Selçuk Kaymakoğlu’na ait Han Kültürel Eğitim Danışmanlık isimli firmaya “sahte hizmet ifa tutanakları ve faturalarla” milyonlarca liralık ödeme yapıldığı belirlendi. Aynı firmadan, hiçbir piyasa araştırması, sözleşme ya da protokol dahi yapılmadan, doğrudan temin usulüyle uçak biletleri, konaklama ve araç kiralama gibi hizmetler alındığı anlaşıldı.

Şirket tarafından vakfa toplamda 8.6 milyon liralık 21 ayrı fatura kesildiği, bunlardan 8 tanesinin ödemesinin “sahte hizmet ifa tutanaklarına” istinaden yapıldığı belirlenirken, vakfın toplamda bu şirkete 18 faturanın karşılığı olarak 6.7 milyon lira ödeme yaptığı tespit edildi. Öte yandan aynı firmaya RTÜK tarafından da 1.5 yıl içerisinde 9.2 milyon liralık ihale verildiği ortaya çıkmıştı.

Raporda yer alan bilgilere göre, Enes Ateş tarafından kurulan “One Day Medya” isimli şirketi devralan ve firmanın unvanını iki kez değiştiren Selçuk Kaymakoğlu’na ait “Han Kültürel Eğitim Danışmanlık” isimli firmaya verilen ihaleler ve yapılan ödemelerde çok sayıda usulsüzlük tespit edildi. Firmanın Kasım 2020’de kurulduğu ve kurulmasından birkaç ay sonra vakfa ilk faturasını kestiği belirlenirken, firmayla ilgili satın alma dosyalarının incelenmesi sonucunda, bazı ihaleler için Kaymakoğlu’na ait ya da yetkili müdür olduğu 3 ayrı firmadan formalite teklifler alındığı anlaşıldı.