YKS SONUÇLARINDA HANGİ PUANA BAKILACAK? | 2023 YKS tercihler hangi puan çeşidine nazaran yapılacak?

YKS sonuçlarının açıklanmasının akabinde tercihler için araştırmalar sürat kazandı. 3,5 milyondan fazla adayın katıldığı YKS, TYT, AYT ve YDT olmak üzere üç oturumdan oluşan imtihanda adayların aldığı puanın erişime açılmasıyla 'YKS sonuçlarında hangi puana bakılacak? 2023 YKS tercihler hangi puan tipine nazaran yapılacak?' sorgulamaları sürat kazandı. Ayrıntılar haberimizde...

YKS SONUÇLARINDA HANGİ PUANA BAKILACAK? | ÖSYM'nin her yıl üniversite okumak isteyen adaylar için gerçekleştirdiği YKS'de 203 sonuçları açıklandı. Milyonlarca adayın arama motorlarında 'YKS sonuçlarında hangi puana bakılacak 2023? 2023 YKS tercihler hangi puan tipine nazaran yapılacak?' sorularının yanıtını haberimizde derledik. İşte ayrıntılar...

2023 YKS TERCİHLER HANGİ PUAN TİPİNE NAZARAN YAPILACAK?

YKS sonuçlarında; İmtihan Puanları ve Yerleştirme Puanları olarak iki farklı puan tablosu yer alıyor. Üniversite tercihleri doğrultusunda "Yerleştirme Puanları" temel alınacak olup, "Sınav puanları" kısmında yer alan sayılar alınan ham puanı temsil etmektedir. Yani YKS sonuçları doğrultusunda yerleştirme puanları ve muvaffakiyet sıralaması, tercihlerde kullanılacak sayılardır.

2023 YKS TERCİHLER HANGİ PUAN ÇEŞİDİNE NAZARAN YAPILACAK?

Bir üniversiteye girebilmek için yalnızca imtihan puanınız tesirli değildir. İmtihan puanı ham haldedir. İmtihan puanına ortaöğretim muvaffakiyet puanı hesaplanarak eklenir ve ortaya yerleştirme puanı çıkar. YKS yerleştirmelerinde puanını kullanılarak tercih yapılır. Üniversite tercihleri yapılırken "Yerleştirme Puanları" temel alınacak olup "Sınav puanları" kısmında bulunan sayılar, alınan ham puanı göstermektedir.

HAM PUAN NEDİR? NE İŞE FAYDA?

Ham puan üniversite imtihanı da dahil olmak üzere adayın bir testte elde ettiği ve üzerine okul puanı yahut ek puanlar eklenmemiş sonucu kesin olmayan puan cinsidir. Ham puan, imtihan sonucuna okul puanı eklenmemiş halidir.

Ham puan, imtihan sonrasında hesaplanmış olan puandır. Yerleştirme puanı ise ham puanın ağırlıklandırılmış halidir. Yerleştirme puanının belirlenmesinde yüklü ortaöğretim muvaffakiyet puanı (AOBP) kullanılır. Y-TYT Yerleştirme puanı, Temel Yeterlilik İmtihanı (TYT) için hesaplanan yerleştirme puanını tabir etmektedir.