Yıllardır çöp tesis alanı gösterilmedi, ceza CHP’li başkana kesildi

AKP’den CHP’ye geçen Rize’nin 17 bin nüfuslu Pazar ilçe belediyesine Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü tarafından çöp boşaltma yeri gösterilmedi. Mahallenin çöpünü hazine arazisine döken CHP’li belediyeye 1 milyon 299 bin TL para cezası kesildi.

Rize’nin Pazar ilçesinde yıllardır süregelen çöp sorunu CHP’li belediyeye patladı.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nün çöplerin dökülmesi için bir alan tahsis etmemesinden dolayı çöpler AKP’li önceki belediye yönetimi tarafından da hazine arazilerine dökülüyordu.

Belediyenin AKP’li yönetimde olduğu dönemde para cezası kesilmeyerek çöp dökülmesine göz yuman il müdürlüğü belediye CHP’ye geçtikten sonra idari para cezası kesmeye başladı.

"BİZE YER TAHSİS EDİLMESİ LAZIM"

İlçede çöpleri dökecek bir alan tahsisi sorunu olduğunu belirten Pazar Belediye Başkanı CHP’li Neşet Çakır, daha önceki yönetimlerinde de aynı şekilde çöplerin döküldüğünü söyledi. Çakır, şu ifadeleri kullandı:

- Araklı’da meydana gel sel nedeniyle biz o bölgeye çöplerimizi gönderemedik. Çöplerimizi gönderemeyince kendi sahalarımızda o çöpü eritmeye çalıştık. Bu çöpleri hazine arazisine boşaltırken yapılan ihbar sonucu bakanlığa bu olay intikal etti.  Sonrasında ise Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ise belediyemize 1 milyon 299 bin TL idari para cezası kesti. Konuyla ilgili Rize Valisiyle görüştüm ve kendisine bu cezasıyla ilgili basın açıklaması yapacağımı ve mahallelerden çöp almayacağımı söyledim.

- Biz belediyeler olarak mahallelerden çöpü topluyoruz ancak bu çöpleri bir yere bırakmamız için Çevre Şehircilik Müdürlüğünün bize yer tahsis etmesi lazım. İlçemizde toplanan çöplerin nereye döküleceği konusunda bir yıllardır süregelen bir yer tahsisi sorunu var. Benden önceki dönemlerde de yıllarca şehrin içerisinde çöp boşaltıldı. Ben 2-3 gün çöp boşalttığım zaman bu ceza bana kesildi. Sayın valimiz bana, ‘Başkanım sen bu çöpü açık bir alana boşalt’ demesi sonrasında bende bir hafta kadar bu çöpü açık alana boşalttım.

- Sonrasında ise Araklı’daki tesis faaliyete geçti bizde çöpü oraya göndermeye başladık ama en yakın zamanda Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'nden toplantı istedim. Bakanlık bizlere çöpleri dökme tesisini göstermesi lazım. Bana 80 kilometrelik uzaklıkta bir yer gösteriyorsa benim yakıtımı amortismanımı karşılaması lazım. Belediyemizin bu borcu ödeme imkanı yok, karara mahkeme yoluyla itiraz edeceğiz.