Yıkılan okulun yerine yenisi yapılmadı

Kars'ın Kağızman ilçesinde olan ve yüzlerce öğrencinin eğitim gördüğü Avcı Mahmut İlk ve Ortaokulu dayanıksız olduğu iddiasıyla 2023 yılında yıkıldı. Aradan bir yıl geçmesine rağmen yerine yeni bir okul yapılmamasından dolayı öğrenciler farklı okullara gitmek zorunda bırakıldı.

Kars'ın Kağızman ilçesi Toprakkale Mahallesinde bulunan taş yapı olan ve 200’ün üzerinde olduğu belirtilen Avcı Mahmut İlk ve Ortaokulu dayanıksız olduğu iddiasıyla 2023 yılında yıkıldı. Ancak aradan bir yıl geçmesine rağmen mahalleye yeni bir okul yapılmadı.

Okulsuz kalan öğrenciler başka okullara gönderilmek zorunda kalırken birçok öğrenci velisi de çocuklarından dolayı mahalleden taşınmak zorunda kaldı.

Yıkılan okulun önüne giden CHP Kars Milletvekili İnan Akgün, Milli Eğitim Müdürü Yusuf Tekin’e tepki gösterdi. Akgün, yıkılan okulun yerine yeni bir okul yapılmasını talep etti.


"AİLELER TAŞINMAK ZORUNDA KALDI"

Okulun 2023 yılında dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkıldığını ancak yıkılan okulun yerine yenisinin yapılmadığını belirten Kars CHP Milletvekili İnan Akgün Alp şu ifadeleri kullandı: 

"Kağızman ilçesi Toprakkale Mahallesinde olan ve yüzlerce öğrencinin öğrenim gördüğü okul Avcı Mahmut İlk ve Ortaokulu yeni bir okul inşaatı yapılmadan ve deprem yönetmeliğinden sonra yapılmış olmasına dayanıksız bina olduğu gerekçesiyle 2023 yılının Haziran ayında yıkıldı.

Fakat mahalle muhtarı ve çevre halkının verdiği bilgiye göre bu binalarda herhangi bir karot incelemesi veya dayanıklılığına ilişkin bir çalışma olmaksızın yıkıldı. Yıkımın üzerinden bir yıl geçmesine rağmen halen yeni bir okul yapılmadı.

Bu okulda 200’ün üzerinde öğrenci vardı bu okulun yıkılması sonrasında öğrenciler okulsuz kaldığı için farklı okullara gönderilmek zorunda kalındı. Birçok öğrenci velisi de okulun yıkılması sonrasında çocuklarının kendilerine daha yakın bir okulda okuması için yerlerinden taşınmak zorunda kalmış. 21’inci asırda koskoca bir mahallenin okulsuz kaldı.

Bu okula taşımalı öğrenciler geliyormuş böyle bir ihtiyacını karşılandığı okul yıkıldı ve birçok kişi mağdur edildi. İşin ilginç yanı bu yıkılan okulun müdürü Sinan Çil, Atatürk ilköğretim okulu müdürü, hem şube müdürü hem de Kağızman İlçe Milli Eğitim Müdürü olarak görev yapıyor.  Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, kendi gibi adamları da aynı zamanda işbaşına getiriyor"