Yeşilçam’ın usta oyuncusu Suphi Tekniker hayatını kaybetti

Çok sayıda Yeşilçam filminde oyunculuk ve senaristlik yapan Suphi Tekniker, 84 yaşında hayatını kaybetti. Tekniker'in vefat haberini Şehir Tiyatroları duyurdu.

Hafızalara kazınmış çok sayıda Yeşilçam projesinde senarist ve oyuncu olarak imzası bulunan Suphi Tekniker, 84 yaşında hayata gözlerini yumdu. 

Usta sinemacının vefat haberini Şehir Tiyatroları duyurdu. Sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda usta sinemacının vefatına ilişkin şu ifadelere yer verildi:

"Ustamız Suphi Tekniker’i kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz.

Kurucumuz Muhsin Ertuğrul’un teşvikiyle 1960 yılında, İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda Kral Lear oyununda figüran olarak sahneye çıkan, sonrasında tiyatroda oynadığı başrollerle sahnedeki başarısını kanıtlayan, ardından sinemada Şener Şen, Kemal Sunal, İlyas Salman gibi ustaların rol aldığı filmler başta olmak üzere birçok filmin senaryo yazarlığı ve tiyatro ve sinemada oyuncu olarak sanat yolculuğunu başarıyla yürüten Tekniker, bir röportajında “Şehir Tiyatrosu sevincimdir. Dünyaya bir daha gelsem yine Şehir Tiyatroları’nda gelir, aynı şekilde aynı hayatı yaşamak isterim. Tiyatrocu olmak isterim” diyecekti.


Suphi Tekniker’i sonsuz yolculuğuna uğurlarken, İstanbul Şehir Tiyatrosu Ailesi olarak, ustamıza Allah’tan rahmet, ailesine, sanat camiamıza, yakınlarına ve sevenlerine baş sağlığı dileriz."

Oyuncular Sendikası'nın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda da "Değerli meslektaşımız Suphi Tekniker hayatını kaybetti. Ailesi ve tüm sevenlerine sabır dileriz. Başımız sağ olsun" ifadeleri kullanıldı.

SUPHİ TEKNİKER KİMDİR?

10 Ocak 1940 tarihinde Mersin'de dünyaya geldi. Mersin Lisesi'nden sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü'nden mezun oldu.

Muhsin Ertuğrul'un teşvikiyle 1960 yılında, İstanbul Şehir Tiyatrosu'nda Kral Lear oyununda figüran olarak sahneye çıkan Suphi Tekniker, sonrasında tiyatroda oynadığı başrollerle sahnedeki başarısını kanıtladı.




Ses Dergisi Erkek güzeli seçilip Yeşilçam filmlerinde yer aldı. Ardından sinemada Şener Şen, Kemal Sunal, İlyas Salman gibi ustaların rol aldığı filmler başta olmak üzere birçok filmin senaryo yazarlığını yaptı. Tiyatro ve sinemada oyuncu olarak sanat yolculuğunu da başarıyla yürüten Tekniker, bir röportajında "Şehir Tiyatrosu sevincimdir. Dünyaya bir daha gelsem yine Şehir Tiyatroları'nda gelir, aynı şekilde aynı hayatı yaşamak isterim. Tiyatrocu olmak isterim" ifadelerini kullanmıştı.

46 yılda yüze yakın tiyatro oyununda oynadı. 1969 yılında Kenter Tiyatrosunda konuk oyuncu olarak Hamlet ve Kırk Kırat'ta oynadı. Bir yıl sonra Şehir Tiyatrosuna döndü.

Tiyatro oyunculuğunu bırakmadan 1962'den itibaren film teklifleri alıp oynamaya başladı. Atıf Yılmaz, Memduh Ün, Halit Refiğ, Süreyya Duru, Orhan Aksoy, Orhan Elmas, Ertem Eğilmez, Osman Seden, Zeki Ökten, Tunç Başaran, Feyzi Tuna gibi birçok yönetmenle, önce oyuncu olarak yüze yakın filmde oynadı. Sonrada aynı ustalarla senaryo yazarı olarak çalıştı.

1960 yılında senaryosunu Erdoğan Tünaş'ın yazdığı ve Orhan Günşiray, Fatma Girik, Suphi Kaner'in rol aldıkları "Cici Kâtibem" filmi ile sinema oyunculuğuna başladı. 1975 yılından itibaren de birçok filmin senaryosunu yazdı.