Yeni görüntüler, İsrail’in yalanını ortaya koydu: Ayşenur’u böyle öldürmüşler

İsrail askerlerinin Batı Şeria'da işgale karşı barışçıl gösteri sırasında katlettiği Türk aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'nin ölümüne ilişkin yeni görüntüler, Ayşenur'u kasıtlı olarak öldürmediğini savunan İsrail ordusunun yalanını ifşa etti.

İsrail askerleri tarafından Batı Şeria'da işgale karşı barışçıl gösteri sırasında öldürülen Amerikalı Türk aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'nin ölümüne ilişkin yeni görüntüler ABD basınında yayınlandı.

26 yaşındaki Eygi, 6 Eylül'de işgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus kentine bağlı Beyta beldesinde düzenlenen işgal karşıtı bir gösteride İsrail keskin nişancısı tarafından açılan ateş sonucu başından vurularak hayatını kaybetmişti.

Türkiye'de büyük tepkiye yol açan ölümle ilgili Washington Post gazetesi, yeni görüntüler yayınladı. Yeni ortaya çıkan bir videonun ve görgü tanıklarının ifadelerinin, Ayşenur'u kasıtlı olarak öldürmediğini savunan İsrail ordusunun yalanını ifşa ettiği belirtildi.


Diğer aktivistler, ilk defa Batı Şeria'da bir gösteriye katılan Ayşenur'un olay sırasında gergin olduğunu aktarırken Helen isimli Avustralyalı bir gönüllü, eylemde en önde olmamaya karar verdiklerini ve dikkatli olduklarını söyledi.

Helen, Ayşenur'un tansiyonun hızla tırmanması nedeniyle şok olduğunu anlatırken görüntülerde de göstericiler ağaçların arkasına saklanırken İsrail askerlerinin bir tepede pozisyon aldığı görülüyor.

Washington Post'un araştırmasına göre Ayşenur Ezgi, gösterilerde şiddetin dozunun yükselmesinden en az yarım saat sonra, göstericilerin geri çekilmesinden sonra vuruldu. 


Ayşenur'un vurulduğu yere fotoğrafı ve çiçekler bırakıldı.

Habere göre İsrail ordusu, neden Filistin yanlısı göstericiler geri çekildikten sonra onlara ateş açıldığı konusunda bir açıklama yapmayı reddetti. Vurulma anında göstericilerin İsrail askerleri için hiçbir tehdit oluşturmayacak konumda olduğu da kaydedildi.

13 görgü tanığı ve bölgede yaşayanlarla görüşen Washington Post'a konuşan aktivistler, İsrail askerlerinin Filistin yanlısı gösterilere sık sık ateş açtığını ve bu konuda geniş bir yetkiye sahip olduğunu vurguladı.

2021'den beri İsrail askerleri, Beyta'daki gösterilerde en az 15 Filistinliyi öldürdü. Geçen ay da ABD vatandaşı Daniel Santiago, aynı bölgede İsrail ateşi sonucu yaralanmıştı. 

Gazze'de katliamın başladığı 7 Ekim'den bu yana Batı Şeria'da da şiddet hızla yükseliyor. İsrail'in baskınlarında en az 634 Filistinli hayatını kaybetti.