Yemek kartıyla diş macunu aldı diye işten çıkarıldı

Financial Times’ın haberine göre, Meta, Los Angeles'taki yaklaşık iki düzine çalışanını, günlük 25 dolarlık yemek çeklerini ev eşyaları almak için kullandıkları iddiasıyla işten çıkardı. İşten çıkarılanların, bu çekleri yiyecek almak yerine şarap kadehleri ve çamaşır deterjanı gibi ürünler için harcadığı öne sürüldü.

YENİDEN YAPILANMA SÜRECİ

Bu gelişme, Meta'nın WhatsApp, Instagram ve Reality Labs gibi projelerdeki ekiplerinde yeniden yapılanma sürecinin başlamasından sadece birkaç gün önce gerçekleşti. Yeniden yapılanma, bazı çalışanların işten çıkarılmasını ve diğerlerinin yeni görevlere yönlendirilmesini içerirken, CEO Mark Zuckerberg’in başlattığı verimlilik girişiminin devam ettiği bildirildi.

KÖTÜYE KULLANIM İDDİALARI

Meta, Silikon Vadisi’ndeki ofisinde çalışanlarına ücretsiz yemek sunarken, daha küçük ofislerdeki çalışanlara günlük yemek kredileri veriyor. Çalışanlar, kahvaltı için 20 dolar, öğle ve akşam yemekleri için ise 25’er dolarlık kredi alıyor. İşten çıkarılanların bu sistemi uzun süreli ve sistematik bir şekilde kötüye kullandığı iddia edildi; bazıları kredilerini birleştirirken, bazıları ofise gelmeyerek evlerine yemek siparişi verdi.

ÇALIŞANLARIN İFADELERİ

Bir eski çalışan, yemek çeki ile diş macunu ve eczaneden çay aldığını belirtti. Ofise gelmediği günlerde bu krediyi başka ihtiyaçlar için harcadığını söyleyen çalışan, 400 bin dolar yıllık maaş aldığını ifade ederek, hatasını kabul ettiğini ancak bu durumun işten çıkarılmasına neden olacağını beklemediğini vurguladı.

RESMİ AÇIKLAMA YOK

Meta, işten çıkarmalarla ilgili resmi bir açıklama yapmadı. Yeniden yapılanma sürecinde bazı ekiplerin stratejik hedeflerle uyumlu hale getirileceği ve bazı çalışanların yeni görevlere yönlendirileceği belirtildi. Şirket, işten çıkarılanlar için yeni fırsatlar yaratma çabasında olduklarını da ekledi.