Yasaktan sonra dikkat çeken artış: Filistin’e mi gidiyor İsrail’e mi?

Salı günü açıklanan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, İsrail'e karşı yapılan ticaret yasağı sonrası Türkiye'nin Filistin'le olan ihracat hacmi yüzde 526'lık bir artış gösterdi. DEVA Partisi Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Türkiye'nin Filistin'e yaptığı ihracat üzerine, İsrail ile ticarete de işaret eden bir soru önergesi verdi.

Salı günü açıklanan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye'nin Filistin topraklarına ihracatı yılın ilk dokuz ayında altı kat artarak 571,2 milyon dolara ulaştı.

Filistin ile olan ihracattaki yüzde 526'lık artış, İsrail'le olan ticaret yasağının eyleme geçmesinden kısa süre sonra gerçekleşti. Verilere göre, yılın ilk dört ayında Türkiye'nin Filistin'e ihracatı yüzde 35 artışla 49,4 milyon dolara ulaştı.

DEVA Partisi Milletvekili Mustafa Yeneroğlu Pazartesi günü meclise, Filistin'e yapılan ihracat ve Türkiye'nin İsrail yönündeki gemi trafiğiyle ilgili olarak sorular sordu. 

GİZLİ TİCARET Mİ VAR?

Yeneroğlu, Ticaret Bakanı Ömer Bolat'a Filistin'in ticaret hacmi hakkında soru önergesi verdi. Türkiye'nin Filistinli şirketleri paravan olarak kullanarak İsrail ile ticaret yaptığı belirten yerel medya iddialarına cevap vermesini talep etti.

Ticaret Bakanlığı, konuyla ilgili daha önce yapılan açıklamalara işaret etti. Bakanlık 18 Eylül'de İsrail'le ticaretin devam ettiğini reddetmiş ve 2 Mayıs'ta sona erdiğini yinelemişti.

Bakanlık, Filistinli yetkililerin Türk mallarının sadece Filistin bölgelerinde kullanıldığını birçok kez beyan ettiklerini söyledi.

Bu bölgeler Gazze Şeridi, İsrail işgali altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'ü kapsıyor.

Ticaret Bakanlığı, Mayıs ayı başında ihracat ve ithalatı tamamen durdurmadan önce Nisan ayında İsrail'e 54 ürün kategorisinde ihracat kısıtlamaları getirdi.

O dönemde Türkiye, Gazze'de kalıcı bir ateşkes ve insani yardım sağlanana kadar İsrail ile yıllık 7 milyar dolar değerindeki ticareti yeniden başlatmayacağını açıklamıştı.