Yarından itibaren geçerli olacak: Yüzde 23 zam geldi

Son olarak 16 Aralık 2023 tarihinde belirlenen ve ilaç fiyatlarında uygulanan dönemsel euro kuru Resmi Gazete'de yayımlanan ilam ile yükseltildi. Yüzde 23.5 oranında alınan artış kararı, binlerce ilaç fiyatında zam yapılmasına neden olacak.

Son aylarda döviz tarafında yatay seyir görülmesine karşın, geçtiğimiz yıllarda yaşanan ani kur artışları nedeniyle Türkiye'de yüksek enflasyonun etkileri görülmeye devam ediyor. 

24 Ekim tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Beşerî Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Karar’da, ilaç fiyatlarında uygulanan dönemsel euro değeri zamlandı. Son olarak 16 Aralık 2023 tarihinde yapılan değişiklik ile 17,54 TL'ye yükseltilen euro kuru, yarından itibaren geçerli olacak şekilde yüzde 23.5 zam ile 21.6721 liraya yükseltildi. 




İLAÇ FİYATLARINA ZAM OLARAK YANSIYACAK

Türkiye'de satışa sunulan ilaçların büyük bölümünün ithal ürün olması, alınan kararın eczane raflarındaki ürünlere doğrudan zam olarak yansıyacağı anlamına geliyor. Halihazırda 37 lirayı aşmasına karşın geçtiğimiz yıllarda Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından sübvanse edilen kur farkı, ilerleyen dönemde yapılacak yeni artışlarla kapatılacak. 




YARINDAN İTİBAREN GEÇERLİ OLACAK

Fiyat koruması uygulanan ürünlerde de değişikliğe gidildi, barem değeri Euro kurunda yapılan artış kadar güncellendi. Barem değeri fiyat korumalı ürünlerde 74,72 TL ve diğer ürünlerde ise 39,05 TL oldu.

Yeni fiyatlar 25 Ekim tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.