Vergi cezası olanlar dikkat! Yüzde 75 indirimden yararlanabilirsiniz

Gelir İdaresi Başkanlığı, mükelleflere kesilen cezalar için yargı yoluna gitmeden çözülmesini sağlamak adına “Vergi Cezalarında İndirim Uygulaması Broşürü” yayınladı. Broşürde yer alan bilgilere göre 2024’te 23 bin lirayı aşmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları için indirim oranı yüzde 50 artırımlı, yani yüzde 75 olarak uygulanacak.

Son yıllarda vergi tahsilatlarının azalması nedeniyle birçok kez yapılandırma çıkarılması ardından bu kez vergi cezası kesilen vatandaşlara yönelik düzenlemeler yapıldı. Vergi cezalarında indirimden yararlanılabilmesi için Gelir İdaresi Başkanlığı bilgilendirme broşürü hazırladı.

VERGİ CEZALARINDA İNDİRİM ORANI NE KADAR?

• Vergi ziyanı,

• Usulsüzlük,

• Özel usulsüzlük cezalarının yarısı (%50) indirilir.

23 BİN LİRAYI AŞMAYAN CEZALARDA İNDİRİM ORANI YÜZDE 75 

2024 yılında 23 bin Türk lirasını aşmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları için cezalarda indirim oranı yüzde 50 artırımlı olarak uygulanacak.

Buna göre, 23 bin Türk lirasını aşmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları için indirim oranı yüzde 75 olarak uygulanacak.

VERGİ CEZASI İNDİRİMİ UYGULAMASI HANGİ CEZALARI KAPSIYOR?

İndirim uygulamasının kapsamına;

• Vergi ziyaı cezası,

• Usulsüzlük cezası,

• Özel usulsüzlük cezası, (Vergi Usul Kanununun 153/A maddesinin üçüncü ve müteakip fıkraları uyarınca istenilen teminatın süresinde verilmemesi veya tamamlanmaması nedeniyle kesilen özel usulsüzlük cezaları hariç) girmektedir.


VERGİ CEZASI İNDİRİMİNDEN KİMLER YARARLANABİLİR?

Cezalarda indirim uygulamasından, mükellef veya vergi sorumlusu olan ceza muhatapları yararlanabilir.

VERGİ CEZASI İNDİRİMİNDEN YARARLANMA ŞARTLARI NELER?

Cezalarda indirim uygulamasından:

• İhbarnamenin tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde ilgili vergi dairesine başvurulması,

• İkmalen, re’sen veya idarece tarh edilen vergi veya vergi farkının ve indirimden kalan vergi ziyaı, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının vadesinde veya 6183 sayılı Kanunda belirtilen türden teminat gösterilerek vadesinin bitmesinden itibaren 3 ay içinde ödenmesi,

• İhbarnamenin dava konusu yapılmamış olması, şartıyla yararlanılabilir.

VERGİ CEZASI İNDİRİMİ İÇİN BAŞVURU NASIL YAPILIR?

Mükellef veya vergi sorumlusu cezalarda indirim talep dilekçelerini, ihbarnamenin tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde bağlı bulundukları vergi dairesine yapabilecekleri gibi Dijital Vergi Dairesini (İnteraktif Vergi Dairesi) kullanarak elektronik ortamda da yapabilecek.

Elektronik uygulamalarından Dijital Vergi Dairesine (dijital.gib.gov.tr) veya uygulama marketlerden mobil cihazlara indirilebilecek GİB Mobil uygulamasına; kullanıcı bilgileri (kullanıcı kodu/T.C. kimlik numarası/vergi kimlik numarası) ve şifre veya e-Devlet şifresi ile, kullanıcı kodu ve şifre yok ise “e-Devlet ile Kayıt Ol” adımından kullanıcı kodu ve şifre edinerek giriş yapılabilecek.

Ayrıca bağlı olunan vergi dairesine şifre talebi için başvuruda bulunulması da mümkündür. Bununla birlikte, e-Devlet (www.turkiye.gov.tr) üzerinden giriş yaptıktan sonra veya internet bankacılığı üzerinden e-Devlet sayfası kanalıyla da İnteraktif Vergi Dairesine geçiş yapılabilmektedir. 

Dijital Vergi Dairesine (İnteraktif Vergi Dairesi) giriş yaptıktan sonra, vergi ceza ihbarnamesi indirim talep dilekçesi, “İşlem Başlat/Vergi İşlemleri/Vergi Ceza İhbarnamesi İndirim/Uzlaşma Talebi Dilekçesi” adımından oluşturularak, vergi dairesine elektronik ortamda iletilmektedir. Vergi dairesine iletilen dilekçenin durumu ise Dijital Vergi Dairesi ‘’Dilekçelerim’’ menüsünden takip edilebilmektedir.

DAVADAN VAZGEÇENLERE CEZA İNDİRİMİ

Vergi/ceza ihbarnamesinin tebliği üzerine dava açılmasına rağmen, cezalarda indirimden yararlanmak için belirlenen otuz günlük başvurusu süresi dolmadan ve vergi mahkemesi karar vermeden önce vergi davasından vazgeçilmesi halinde, cezalarda indirimden yararlanılması mümkün olacak.

Mükellef veya vergi sorumlusu, ihbarnamenin tebliğ tarihinden itibaren 30 günlük başvuru süresi geçmeden; cezalarda indirim talebinden vazgeçerek dava açabilir.