Vefat eden annesinin sandığında tesadüfen buldu: 260 milyon liralık servet kazandı

1960 yılında bir sandığın içerisinde bulunan ve eski Türkçe ile yazılmış belgelerin Osmanlı dönemine ait tapular olduğu anlaşılmış, Tarihi Çardaklı Hamamı ve çevresindeki konak arazisini içeren tapular için soybağı incelemesi yapması için mahkeme süreci başlatılmıştı. Mahkeme, tapuların harem ağası Hüseyin Ağa'ya ait olduğunu onaylayarak, tescil işleminin yapılmasına karar verdi.

İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanında bulunan tarihi yapılar, Osmanlı döneminde şahıs mülkiyetleri altındaydı. 

Cumhuriyet ile birlikte kamulaştırılan bu eserlerin önemli bölümünün sahipleri tespit edilemezken, bu eserler arasında en dikkat çekenlerden biri de Tarihi Çardaklı Hamamı ve arazisinde bulunan konak olmuştu. 1960 yılında bir mirasçının, annesinin vefat etmesinin ardından eşyalarını incelemesi sonucunda bulduğu ve eski Türkçe ile yazılmış Osmanlı döneminden kalmış belgeler, tarihi yapının saklı kalmış gerçekliğine ışık tuttu. 

Uzmanlar tarafından yapılan ilk incelemede bu belgelerin bir tapu olduğu anlaşılırken, üzerinde yazılan ifadelerden yola çıkan araştırmacılar, bu tapuların Tarihi Çardaklı Hamamı ve çevresindeki konak arazisine ait olduğunu doğruladı. Osmanlı döneminde yaşayan harem ağası Hüseyin Ağa'ya ait olduğu tescillenen tapu işlemlerinin ardından dava sürecini başlatan Hüseyin Ağa'nın soydaşları, mirasçı oldukları iddiası ile mahkemeye başvurdu. 




TAPULAR TESCİL EDİLDİ 

İlk aşamada tapuların orjinal olduğu ve Tarihi Çardaklı Hamamı'na ait olduğunu tescilleyen mahkeme, daha sonrasında söz konusu yapıların sahibinin Hüseyin Ağa olduğunu teyit etti. Yıllarca süren bu aşamaların ardından, mirasçı olduğu iddiası ile başvuruda bulunan şahısların soybağı araştırmasını yürüten ve Hüseyin Ağa'nın soydaşları olduğunu doğrulayan Isparta 2. Sulh Hukuk Mahkemesi, tapuların 16 mirasçıya eşit şekilde bölünmesine karar verdi. 

2022 yılında verilen bu kararın ardından Fatih Tapu Müdürlüğü'ne başvuru yapan mirasçılar, güncel tapu örneklerini nihayet elde edebildi. 




260 MİLYON TL DEĞER BİÇİLDİ

64 yıldır süren dava süreci geçtiğimiz yıl itibarıyla sona ererken, söz konusu alanda bilirkişi çalışması yürüten mirasçılar, hamam ve konak arazisinin toplam 7.5 milyon dolar (yaklaşık 260 milyon TL) değerinde olduğunun tescillendiğini aktardı. Söz konusu yapılar ve arazi 'tarihi eser' niteliği taşıdığından herhangi bir yeni imar çalışması yapılamayacak. Eser ancak, gerekli izinlerin alınması halinde aslına uygun şekilde restore edilebilecek. 

PADİŞAHIN EMRİYLE KAFASI KESİLMİŞTİ

Fatih ilçesi İsak Paşa Mahallesi'nde kiliseden camiye dönüştürdüğü Küçük Ayasofya Camii'nin haziresi içinde bulunan Çardaklı Hamamı'nın sahibi olan Hüseyin Ağa, Osmanlı padişahı II. Bayezid'in emriyle 1510 yılında başı kesilerek idam edilmişti.