Vatandaşın yüzde 55.9’u kredi kartı borcunun asgarisini bile ödeyemiyor
İstanbul Planlama Ajansı'nın (İPA) yayınladığı verilere göre İstanbul'un ilk 3 sorunu trafik, ekonomik sorunlar ve İstanbul depremi. Araştırma, İstanbulluların yarıdan fazlasının gündeminin üst sırasında ekonomik sorunlar yer aldığını, yüzde 55.9’unun kredi kartı borcunu asgari miktarlarda ödediğini ya da hiç ödeyemediğini de ortaya koydu
İstanbul Planlama Ajansı (İPA) tarafından Aralık 2024'te yayımlanan İstanbul Gündemi Araştırması, İstanbul halkının en büyük sorunlarını ortaya koydu. Araştırma, İstanbul'da yaşayan 1027 kişinin görüşleri üzerinden derlendi ve İstanbul'un öncelikli sorunlarının trafik, ekonomik zorluklar ve deprem olduğu belirlendi.
Araştırmaya göre, İstanbul halkının %53.3’ü ekonomik sorunları şehrin en büyük gündem maddesi olarak değerlendiriyor. Bu oran, şehirdeki ekonomik zorlukların ne denli büyük bir endişe kaynağı haline geldiğini gözler önüne seriyor. Ayrıca, araştırmada dikkat çeken bir diğer bulgu ise İstanbulluların %55.9’unun kredi kartı borçlarını asgari tutarlarda ödediği veya hiç ödeyemediği yönündeki veriler. Bu, İstanbul'daki borçluluk durumunun ciddiyetini ve ekonomik sıkıntıların geniş bir kitleyi etkilediğini gösteriyor.
Yüzde 39,1 ''kıt kanaat'' geçinebiliyor
Aralık ayında katılımcıların yüzde 28,7'si bazı ödemelerini yapamadığını ve borca gittiğini, yüzde 8,4'ü aslında pek geçinemediğini, yüzde 39,1'i ''kıt kanaat'' geçinebildiğini belirtirken, geçinebildiğini ve kenara para koyabildiğini belirtenlerin oranı ise yüzde 23,8 oldu.
İstanbul'un ilk 3 sorunu
Araştırmaya göre İstanbul'un ilk sorunu sırasıyla trafik, ekonomik sorunlar ve İstanbul depremi olarak belirlendi.
Ortalama stres seviyesi 6,6
Aralık ayındaki duygu durumlarını 10 üzerinden değerlendirmeleri istenen katılımcıların yanıtlarına göre, İstanbulluların ortalama stres seviyesi 6,6, kaygı seviyesi 5,8 oldu. Yaşam memnuniyeti 5, mutluluk seviyesi ise 6 olarak ölçüldü.
2025 Umut Vermiyor
Ayrıca, katılımcıların yarıdan fazlası (yüzde 54.4), ekonomik sıkıntıların yılbaşını eskisi gibi kutlamayı engellediğini ifade ederken, 2025 beklentileri de olumlu bir seyir izlemiyor. 2025 beklentilerini değerlendiren katılımcıların yüzde 71,6'sı ülkenin ekonomik durumuna ilişkin beklentisini olumsuz olarak belirtti.
2025 yılı için en yüksek olumlu yönde beklenti aile ilişkilerinde olurken, en olumsuz beklentiyse adalet ve eğitim sistemine ilişkin alanlar oldu. Eğitim sisteminden olumlu beklentiye sahip olan katılımcıların oranı yüzde 20.6, adalet sistemlerinden olumlu beklentisi olanlar ise yüzde 16.9 seviyesinde.