Vatandaşın 24.8 milyar doları köprülere akacak

Vatandaşı tasarrufu zorlayan iktidar, yap-işlet-devret projeleri için bütçeden cömert ödemeler yapıyor. Geçiş garantili köprü ve otoyolların vatandaşa faturası 24.8 milyar dolara ulaşacak.

Geçiş garantili köprüler ve otoyolların vatandaşa faturası 24.8 milyar dolara ulaşacak. Osmangazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü gibi yatırımlarda gerçekleşmeyen araç garantilerinin ve fiyat farklarının yükü vatandaşın sırtına yıkıldı. Bu konuya dikkat çeken CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, geçtiğimiz 7 yılda yap-işlet-devret projelerinde gerçekleşmeyen araç garantileri ve fiyat farkları için 13 milyar dolar ödendiğini belirtti.

Orta Vadeli Program’daki tahminler üzerinden hesaplama yapan Sarıgül, önümüzdeki dört yılda bu projeler için 11 milyar 800 milyon dolar daha ödeneceğini ve toplam tutarın 11 yılın sonunda 24 milyar 800 milyon doları bulacağını söyledi. Böylece geçmeyen araçların vatandaşa faturası 25 milyar dolara dayanacak.

‘9 KÖPRÜ PARASI ÖDEDİK’

Mustafa Sarıgül, Osmangazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Avrasya Tüneli ve otoyol bağlantılarına ilişkin ilk garanti ödemelerin gerçekleştiği 2017 yılında dolar kurunun 3.53 TL olduğunu hatırlatarak “O gün 800 milyon dolar olan garanti ödemeleri 2022’de Çanakkale Köprüsü’nün de eklenmesi ile katlanarak arttı. 2023’te dolar kuru 18.70 TL’ye çıktı. Garanti ödemeleri de buna bağlı olarak 3 milyar doları aştı. Vatandaşın sırtındaki yük her geçen gün arttı” dedi. Osmangazi Köprüsü’ne vurgu yapan Sarıgül, “Osmangazi Köprüsü’nün maliyeti 1 milyar 400 milyon dolar. Geçtiğimiz 7 yıl da yap-işlet-devret projelerinde gerçekleşmeyen araç garantileri ve fiyat farkları nedeni ile 9 Osmangazi Köprüsü parası ödedik” değerlendirmesini yaptı.


Tasarrufu öğrencilerden yapmayın

“İktidar vatandaşa dokunan her şeyden tasarruf ediyor ama yandaşına dokunmuyor” açıklaması yapan Mustafa Sarıgül, “Bugün iktidar tasarruf ve bütçe yetersizliğini gerekçe göstererek okullarda temizlikten kısıyor, eğitim ve 1 öğün yemek uygulaması kısıtlanıyor. Bu yıl 30 bin hizmetli için asgari ücretin 2 katı 34 bin TL maaş verilse bile geçmeyen araç garantisi nedeniyle ödenecek tutarın 60’da 1’i olmuyor. Kum tanesi kadar kalıyor. Geleceğimiz olan öğrencilerimize 1 öğün yemeği, kısıtladığınız taşımalı eğitimi devam ettirseniz garantili projelere ödenen tutarın 10’da 1’i etmiyor” ifadelerini kullandı.