Vahşi madencilik devam ediyor: Atıklar Keban Barajı’na dökülmeye devam ediyor

Elazığ’ın Muratçık köyünde yaklaşık 15 yıldır Demar Madencilik tarafından işletilen maden ocağının, hafriyatını köylünün tarım yaptığı araziye ve artığını ise göl havzasına dökmesine ilişkin Mayıs ayında Elazığ Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu. Maden ocağının 6 aydır çevre kirliliğine devam ettiğini belirten Avukat Sercihan Çelik, “Soruşturma dosyası maalesef ki çok ağır ilerlemektedir. Atıklar hem çevre tarlalara hem Keban Baraj Gölü'ne dökülmektedir” dedi.

Elazığ’da faaliyet gösteren demir maden ocağı, çıkardığı hafriyat ve atıkları köylülere ait tarım arazilerine bırakması ve Keban Barajı'na dökmesi nedeniyle Halil İbrahim İskenderoğlu isimli vatandaş adına Maden şirketi hakkında suç duyurusunda bulunan avukat Sercihan Çelik, çevrenin zarar görmesini engellemek adına yargının ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünün görevini yerine getirmediğini kaydetti.


“BÖLGEDE 2009 YILINDAN BU YANA MADENCİLİK FAALİYETİ YAPILIYOR”

Bölgede yapılan vahşi madenciliğe karşı 6 aydır bir önlem alınamadığını belirten avukat Sercihan Çelik, “Daha önce yeni adı Muratçık köyü olarak bilinen Aşvan’da madencilik faaliyeti yapılması nedeniyle çevre kirliliği oluştuğu ve müvekkilimin mülkiyet hakkının ihlal edildiği yönünde Sözcü’de haber yapılmıştı. Ağustosta yapılan bu haber sonrası her ne kadar bölgede faaliyetlerin durdurulduğu şeklinde söylentiler dolansa da bu söylentiler gerçeği yansıtmamaktadır. Söz konusu madencilik faaliyetleri nedeniyle yapmış olduğumuz suç duyurusu doğrultusunda Mayıs ayında soruşturma dosyası açılmıştır. Açılan soruşturma dosyasına sonrasında bilirkişi raporu sunulmuştur. Bu rapor; bölgede 2009 yılından beri madencilik faaliyeti yapıldığını, hatta iki tane maden şirketinin burada faaliyette bulunduğunu, maden faaliyetleri nedeniyle çevreye atık ve molozların döküldüğünü, vatandaşların mülkiyet hakkına tecavüz edildiğini doğrulamaktadır. Raporların haziran ayında hazırlandığını, dosyaya çok daha sonra eklendiğini görüyoruz. Raporda, ifadesi alınan yetkililerin en kısa zamanda gerekli düzeltmeyi yapacaklarını beyan ettiği ifade edilmiş. Fakat haziran ayından bu yana bölgede hiçbir değişikliğin olmadığını da görüyoruz” diye konuştu.


“SORUŞTURMA DOSYASI ÇOK AĞIR İLERLİYOR”

Çevre karşı işlenen bir suç olmasına rağmen soruşturma dosyasının çok ağır ilerlediğini belirten Çelik, “Muratçık köyüne gittiğinizde bütün atıkların hâlâ olduğu gibi ortada olduğunu görebilirsiniz. Daha önce bahsettiğimiz gibi temiz bir çevrede yaşamak hepimizin hakkı olmakla birlikte bu hak aynı zamanda hepimize çevreyi koruma sorumluluğu da yüklemektedir. Bu konuda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne bilgi alma hakkı kapsamında başvurmuş olsak da başvurumuza hâlâ bir cevap verilmemiştir.

Soruşturma dosyası maalesef ki çok ağır ilerlemektedir. Atıklar hem çevre tarlalara hem Keban Baraj Gölüne dökülmektedir. Dosyaya sunulan rapor da bu durumu doğrulamaktadır. Bu konuda özellikle suyun arıtılma işleminin ne şekilde yapıldığı da şüpheli hale gelmektedir. Bu konuda yetkililerden konuya açıklık getirmelerini, ihmalkarlığın gözardı edilmemesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.