Uzmanlar tek tek açıkladı: Aşırı şeker tükettiğinizi gösteren 5 önemli işaret

Gizli şekerler yüzünden sandığınızdan çok daha fazla şeker tüketiyor olabilirsiniz. Bu durum da uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Uzmanı fazla şeker tüketimini gösteren 5 işareti paylaştı.

Şeker, pek çoğumuzun azaltmaya çalıştığı bir bileşen. Kimimiz daha az şekerli yiyecekleri tercih ederek, kimimiz ise şeker içermeyen içecekleri seçerek şeker tüketimimizi azaltmaya çalışıyoruz. Ancak tüm bu çabalara rağmen, düşündüğümüzden çok daha fazla şeker tüketiyor olabiliriz.

Çünkü şeker pek çok yiyeceğin içinde gizlenmiş durumda. İçindekiler listesinde farklı isimlerle karşılaşmak mümkün: Sükroz, mısır şurubu, dekstroz gibi. Ayrıca, her gün kullandığımız ketçap veya barbekü sosu gibi ürünler de şeker bombası olabilir. Her biri az gibi görünse de, toplamda önemli bir fark yaratabilirler.

Aşırı şeker tüketimi; obezite, diyabet, yüksek tansiyon, diş çürükleri ve yüksek kolesterol gibi birçok sağlık sorunu ile ilişkilendiriliyor. Bu nedenle, şeker tüketiminizin fazla olduğunu gösteren işaretleri bilmek oldukça önemli. Beslenme tıbbı uzmanı Dr. Lela Ahlemann, Vogue'a fazla şeker tükettiğinizi gösteren beş belirtiyi açıkladı.

1. KİLO ALIMI VE SÜREKLİ AÇLIK HİSSİ

Şeker, yoğun kalori içerdiği için fazla tüketimi hızlı kilo alımına neden olabilir. Ancak yalnızca kilo aldırmakla kalmaz, aynı zamanda sizi sürekli aç hissettirir. Dr. Ahlemann'a göre, şeker kan şekerini hızlıca yükseltir, ancak lif içermediği için tok tutmaz. Sonuç? Sürekli daha fazla yemek yeme ihtiyacı hissedersiniz ve bu da kilo alımına yol açar.

2. AKNE PROBLEMLERİ

Dr. Ahlemann, şekerin insülin benzeri büyüme faktörü 1 (IGF-1) hormonunu artırabileceğini ve bunun da ciltte yağ bezlerini uyararak aşırı keratinizasyon ve akne oluşumuna neden olabileceğini söylüyor. Sonuç olarak cildinizde iltihaplanma ve sivilcelerle karşılaşabilirsiniz.


3. ŞEKER KRİZLERİ VE RUH HALİ DALGALANMALARI

Şeker tüketimi kan şekerini hızla yükseltir ve insülin seviyesini artırır. Ancak bu yükseliş, kan şekerini normal seviyenin altına düşürebilir; buna hipoglisemi denir. Bu durum şeker krizlerini tetikleyebilir ve bazı insanlarda ruh hali dalgalanmalarına, sinirliliğe yol açabilir.

4. ZAYIFLAYAN BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ

Sık sık hastalanıyorsanız, bu durum beslenme düzeninizle, özellikle de şeker alımınızla ilgili olabilir. Dr. Ahlemann, aşırı şeker tüketiminin bağışıklık sistemini zayıflatabileceğini belirtiyor. Kalın bağırsaktaki bakteriler fazla şekerle beslenir ve bu durum, iltihaplanma ve bağışıklık sisteminde zayıflama ile sonuçlanabilir.


5. HIZLANAN YAŞLANMA

Yüksek şeker alımı, ileri glikasyon son ürünlerinin (AGEs) oluşmasına neden olur. Dr. Ahlemann, bu ürünlerin kollajen liflerini tahrip ederek cildin sertleşmesine, kırılganlaşmasına ve dejeneratif hale gelmesine neden olduğunu açıklıyor. Bu süreç, yaşlanma belirtilerini hızlandırır ve cildin kendini onarma yeteneğini azaltır.