Uzmanlar, Hamas’la ilgili iddiaları değerlendirdi

CHP Milli Savunma Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, dış basında yer bulan “Hamas’ın siyasi ofisi Türkiye’ye taşınabilir. Halid Meşal Türkiye ile temasa geçti” iddialarını Cumhuriyet’e değerlendirdi. Bağcıoğlu, Türkiye’nin dünya kamuoyunda “öncelikli” olarak değerlendirilişinin nedeninin “iktidarın Hamas ile yakın ilişki içinde olması” olduğunu söyledi. Çok sayıda Batı ülkesinin Hamas’ı terör örgütü olarak gördüğünü anımsatan Bağcıoğlu, “Bazı devletlerin terör örgütü PKK/YPG’ye ev sahipliği yapmasına emsal gösterileceği olasılık dahilindedir. Ayrıca kritik silah sistemlerine ambargo bahanesi arayan bazı ülkeler de bunu kullanmaya çalışacaktır” diye konuştu.

‘HAMAS’TAN İBARET DEĞİL’

Türkiye’nin eski NATO daimi temsilcisi Büyükelçi Mehmet Fatih Ceylan ise Hamas’ın son yaşanan suikastlerin ardından siyasi kanadı için çoklu liderlik sistemi benimseyebileceğini söyledi. Ceylan, “Güvenlik nedeniyle belki de Doha’daki gibi merkezi bir yapıdan ziyade farklı ofisler açacaklar. Türkiye, Suriye krizine müdahil olduğundan bu yana hem söylemine hem eylemine mezhepçi bir yaklaşım hâkim oldu. Suriye toplumunun belli bir kesimini kollayan, içinde aşırıcı unsurların bulunduğu gruplarla dirsek temasına devam etmenin Türkiye’ye faturası büyük oldu” dedi.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın TBMM ziyaretini anımsatan Ceylan, Filistin toplumunun Hamas’tan ibaret olmadığını vurguladı.Örgütün üst düzey yöneticisi Meşal’in Türkiye’yi sık sık ziyaret ettiğini kaydeden Ceylan, yapılması gerekenin Hamas liderlerinin Arap ülkelerinde ofis açmalarına yönlendirilmesi olduğunu ifade etti.