Üniversite sınavında ter döken üç adaydan ikisi hedefine ulaşamadı

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçları, bir kez daha sistem üzerinde ne büyük bir baskı olduğunu ortaya koydu. Sonuçlar öğrenci ve ailelerinin, dershane sarmalında maddi ve manevi olarak tükendiğini, gençlerin potansiyellerinin değerlendirilemediğini, yıllar süren hazırlıktan sonra çoğunluğun hedefine ulaşamadığını gösterdi.

‘ÜSTÜNLÜK KADINLARDA’

Türk Eğitim Derneği (TED) düşünce kuruluşu TEDMEM tarafından hazırlanan “YKS 2024’ün düşündürdükleri’’ başlıklı rapora göre sınava giren üç adaydan ikisi üniversiteye yerleşme hedefine ulaşamadı. Üniversiteye yerleşen her üç adaydan sadece biri son sınıf öğrencisi. Yerleşenlerin yüzde 64’ü şansını en az ikinci kez deneyenlerden oluşuyor.

İlk denemede yerleşemeyen aday sayısının yüksekliğinin sistem üzerinde büyük bir baskı oluşturduğuna dikkat çekilen rapordaki tespitler ve öneriler şöyle:

‘İLK 100’DE ÜNİVERSİTE YOK’

İŞSİZLİK ALARM VERİYOR

LİSE DİPLOMASI YETERLİ SAYILMALI

ÇOCUKLAR TÜKENİYOR

Türk Eğitim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, lise öğreniminin sadece ‘’üniversite sınavına girme pasaportu’’ olduğuna dikkat çekerek şu öneride bulundu: “Çocuklar dershane kapılarında madde-manevi tükeniyor. Ekonomik kriz ve gelecek kaygısı, öğrencileri ve aileleri perişan ediyor. Bizim çözüm önerimiz lise 3’te lise diplomasının verilmesi, 4 yıllık örgün eğitime gideceklerin kendi sınav alanlarında dersler alarak dershane sarmalından kurtulmaları. Meslek yüksekokulu, açıköğretim, önlisans, beceri programlarına sınavsız, lise 3 diploması ve okul başarı puanı ile girilmesi.”