Ülkeyi karıştırdılar şimdi de vazgeçtiler

Kredi kartlarından Savunma Sanayi Fonu için 750 lira kesinti yapma planı rafa kaldırıldı. Yaklaşık 15 gündür ülke gündemi boşuna meşgul edildi, vatandaşlar boşuna suçlandı

AKP’nin 100 bin lira limitin üzerindeki kredi kartlarından Savunma Sanayi Fonu için 750 lira kesinti yapma planı rafa kaldırıldı. Yaklaşık 15 gündür ülke gündemi meşgul edildi, savunmamızı güçlendirmemiz gerektiği belirtilerek İsrail’in Türkiye’ye saldıracağı bile iddia edildi. Kart kesintisine karşı çıkan vatandaşlar ‘’Vatan haini, kansız, Yunan destekçisi’’ ilan edildi. Sonunda bu kesintiden tamamen vazgeçildi. Kanun teklifi yeni yılda TBMM’ye gelse dahi kesinti maddesi olmayacak.

AKP KAYNAKLARI AÇIKLADI

AKP kaynakları, “Savunma Sanayi Fonu için planlanan 750 TL kesinti hükümet gündeminden çıktı. Yeni teklifte yer almayacak” açıklaması yaptı. Böylelikle Savunma Sanayi Destekleme Fonu’nun gelirlerinin artırılması amacıyla düzenlemeler içeren kanun teklifinden tepkilere neden olan ‘limiti 100 bin TL ve üzerindeki kredi kartlarından maktu katılım payı alınması’ yasa teklifinden çıkarıldı. Yasa teklifi önceki gün TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda ele alınmaya başlanmış ancak daha sonra görüşmelere ara verilerek geri çekilmişti.  AKP Grup Başkanı Abdullah Güler teklifin yeniden değerlendirileceğini ve konunun bütçe görüşmeleri sonrasına ve 2025 yılına ertelendiğini açıklamıştı. 12 maddelik teklifte en büyük tepki kredi kartları düzenlemesine gelmişti. Çok sayıda vatandaş kesintiye tepki olarak kredi kartı limitlerini 100 bin TL’nin altına indirmişti.  Teklifle ayrıca ilk el araç alımlarında 3 bin TL, ikinci el araç alımlarında 1.500 TL tescil ücreti alınması, tapu işlemleri ve taşınmaz satışlarında alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı 750 lira alınması, diğer işlemlerde adına işlem yapılandan 375 lira olarak katılma payı alınması yer alıyordu. Noter senetlerinde de işlem başına 75 lira katılım payı alınması öngörülüyordu.


SÖZCÜ’nün haberi ses getirdi

Savunma Fonu tartışmaları sürerken SÖZCÜ tarafından gündeme getirilen “Savunmanın piyangosu Demirören’in cebine gitti” haberi de büyük ses getirmişti. Erdoğan Süzer imzalı haberde İsrail bahanesiyle halkın üzerine vergi salan iktidarın yılın başında Savunma Fonu’nun şans oyunlarından gelen kaynağını yarı yarıya düşürerek Demirören’e kazandırdığı aktarılmıştı. SÖZCÜ’nün hesaplamalarına göre, verginin düşürülmesiyle şans oyunlarından devlete gelen kaynağı, yani şirketlerin ödeyeceği vergi tutarını yaklaşık 33 milyar lira azalttı.