Ukrayna’da nüfus kırılıyor: Nüfus neredeyse üçte bir azaldı

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu, 2022'de başlayan savaştan beri Ukrayna nüfusunun 8 milyon azaldığını duyurdu. Bu rakam, ülkenin nüfusunun neredeyse 3'te 1'ine denk geliyor.

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Doğu Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Florence Bauer, Ukrayna nüfusunun savaşın başından beri 8 milyon kadar azaldığını duyurdu. Bu rakam 2022 sayımlarıyla karşılaştırıldığında ülkenin nüfusunun neredeyse 3'te 1'ine denk geliyor.

Savaştan da önce Ukrayna'nın demografik zorluklarla baş ettiğini dile getiren Bauer, 2022 yılından beri devam eden ve yakında üçüncü yılına girecek olan savaşın Ukrayna nüfusuna büyük hasar verdiğini vurguladı.

Bauer, Ukrayna'nın, Avrupa'nın en düşük doğum oranlarından birine sahip olduğunu ve çok sayıda kişinin farklı sebeplerle ülkeyi terk ettiğini ve nüfusun da yaşlandığını söyledi. Fakat Ukrayna nüfusuna vurulan en büyük darbe, Rusya ile olan savaş sonucu yaşanan göçler oldu

DOĞUM ORANLARI ÇOK DÜŞÜK

Ukrayna'da durumun daha da kötüleştiğini vurgulayan Bauer, "Doğum oranı kadın başına 1 çocuğa düştü. Bu, Avrupa'daki en düşük doğurganlık oranı ve dünyadaki en düşüklerden biri. Aynı zamanda ülke içinde milyonlarca insan yerinden edildi. Yaklaşık 6,7 milyon kişi mülteci olarak farklı ülkelere gitti." dedi. 

Bazı bölgelerde gençlerin göç etmesi ve çoğunlukla yaşlıların kalmasıyla nüfusun azaldığına işaret eden Bauer, şiddetlenen savaş sebebiyle büyük can kayıpları yaşandığını da ekledi.

Bauer, Ukrayna'nın nüfusunun, 8 milyonu Rusya ile savaşın başladığı Şubat 2022'den bu yana olmak üzere, 2014'ten bugüne kadar tahmini 10 milyon azaldığını söyledi. 

Bunun aynı zamanda insan kaynaklarında da büyük bir kayba işaret ettiğine dikkati çeken Bauer, beşeri sermayenin, Ukrayna'nın toparlanması ve geleceğini inşa etmek için acilen ihtiyaç duyulan bir kaynak olduğunu belirtti.