Türkiye’yi kesti, Akseki’ye tam 1700 katla dalacak
Ülkenin dört bir yanında doğayı katleden Mehmet Cengiz’in şirketi Antalya’daki boksit madeni için saha genişletme talebinde bulundu.
Cemil KIZILTÜRK
İktidara yakınlığıyla bilinen Cengiz Holding’in sahibi Mehmet Cengiz’in yeni hedefi Antalya Akseki oldu. Cengiz Holding’e ait Eti Alüminyum A.Ş bünyesinde kullanılan boksit cevheri için Akseki İlçesi’nde 792.99 hektarlık alanda maden işletme ruhsatı verildi.
Ancak mevcut alanı yetersiz bulan Cengiz, ruhsat sahasında kapasite artışına giderek işletme sahasını genişletme derdine düştü ve Enerji Bakanlığı’na başvurdu. Henüz Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci devam etmesine rağmen maden sahasında tam 1700 kat kapasite artışı yapılmak isteniyor.
SU RİSK ALTINDA
Kapasite artışıyla birlikte boksit ocağı bölge halkının yerleşim yerinin ortasına taşınmış olacak. Değirmenlik Köyü’nde yaşayanlar duruma tepkili. Boksit madeni ocağının kimyasal yanıklar, karaciğer ve böbrek hasarına yol açması nedeniyle bölgede yaşayanlar endişeli. Karstik su kaynakları bakımından zengin olan bölgenin maden faaliyetleri nedeniyle olumsuz etkileneceği öngörülüyor.
KEÇİLER NE OLACAK?
Antalya’nın doğal güzelliklerinden biri olan Gidengelmez Dağları da maden sahası sınırlarında yer alıyor. Bu dağlarda ise Dünya Koruma Birliği’nin (IUCN) yayınladığı Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi’nde yer alan dağ keçileri yaşıyor. Proje ile birlikte yaban keçilerinin hayatı da tehlikeye girmiş olacak. Şirket tarafından hazırlanan ÇED raporunda, maden işletmesi sırasında alanda bulunan canlıların yakalanarak ya da ‘gürültü çıkarılarak’ uzaklaştırılması öneriliyor. Bölgedeki zengin bitki örtüsü ve çok sayıda ağaç da bu projenin hedefinde.
Her bölgede Cengiz var
Samsun’da bulunan İzabe ve Elektroliz Tesisi’yle birlikte Kastamonu Küre, Giresun Lahanos, Artvin Murgul, Artvin Cerattepe, Adıyaman, Siirt, İzmir Halıköy ve Mardin Mazıdağı’nda bakır üretiyor. Ayrıca Elazığ’da ve Sinop’ta da maden çalışması sürüyor.
1 milyon ağaç bitti
Kazdağları’nda, Cengiz Holding tarafından açılmak istenen altın-bakır madeni için bugüne kadar halkın bütün itirazlarına rağmen bir milyon ağaç kesildi. Özellikle kadınların soğuk, yağmur demeden nöbet tutması ve mücadelesi doğa katliamına engel olamadı.
Cengiz Holding’e bağlı Eti Alüminyum şirketinin boksit madeni aramak istediği bölge doğa harikası Gidengelmez Dağları’nda bulunuyor.
41 milyarlık ihale aldı, en zengin işadamlarından
Cengiz Holding, Dünya Bankası’nın raporuna göre dünyada en fazla kamu ihalesi alan üç şirketten biri. Forbes Türkiye’nin 2020 yılında yayınladığı “en zenginler” listesine göre Cengiz Holding’in hak sahiplerinin toplamda en az 2.2 milyar dolarlık serveti bulunuyor. Mehmet Cengiz, devletten 21 yılda 41 milyar 682 milyon dolarlık ihale aldı.