Türkiye’nin ‘sessiz’ vedası Coşkun Taş… Almanya’da saygı duruşu!

Beşiktaş Onursal Başkanı merhum Süleyman Seba’nın takım arkadaşı ve eski milli futbolcu Coşkun Taş 90 yaşında hayatını kaybetti. Almanya'da liyakat nişanı sahibi olan Taş'ın vedası Türkiye'de sessiz oldu ancak Köln kulübü onun için adeta saygı duruşuna geçti. İşte Coşkun Taş için hazırlanan anılarla dolu bir veda portresi...

Hayattaki en yaşlı Beşiktaşlı futbolcudan biri olan 1935 doğumlu Coşkun Taş aramızdan ayrıldı... 1954 Dünya Kupası'nda Türk Milli Takımı forması giyen eski Beşiktaşlı futbolcu Coşkun Taş, 90 yaşında Almanya'da yaşamını yitirdi. Beşiktaş Onursal Başkanı merhum Süleyman Seba’nın takım arkadaşı olan ve Milli Takım için önemli bir figür olan Coşkun Taş Türkiye'de layıkıyla anılamadı.

Vefat haberi Beşiktaş Kulübü'nün resmi sitesinden sadece 1 paragrafla yer aldı. Coşkun Taş'ın fotoğrafı bile yoktu başsağlığı haberinde. Türkiye Futbol Federasyonu da onun hikayesine yakışmayacak kadar kısa bir yazı ve fotoğrafla başsağlığı diledi. Belki bir çoğumuz bu kadar önemli bir futbol adamının hikayesini hiç öğrenemeyecektik ancak Almanya'nın Köln Kulübü yetkilileri Coşkun Taş anısına müthiş bir yazı kaleme aldı. 1959 yılında transfer ettikleri Coşkun Taş'ın çok özel anılarını ve fotoğraflarını resmi sitesinden paylaşan Köln Kulübü'nün efsaneye duyduğu saygı duruşuna gelin hep birlikte bakalım... 

KÖLN TARİHİNE GEÇEN TÜRK!

1959 yılında Beşiktaş İstanbul’dan Almanya’nın Köln şehrine transfer olan Coşkun Taş, FC Köln tarihine geçen ilk Türk futbolcu oldu. Almanya’da geçirdiği kariyerinde 1960 yılında FC Köln ile Almanya ikinciliğini elde eden Taş, iki kez de Batı Almanya Şampiyonu unvanını kazandı.


MİLLİ TAKIM VE DÜNYA KUPASI KARİYERİ

Aydın doğumlu olan ve futbol hayatına burada başlayan Coşkun Taş, Aydınspor’da gösterdiği başarılı performansla kısa sürede dikkatleri üzerine çekerek ilk takıma yükseldi. 1951 yılında Bursa’da düzenlenen bir turnuvada Beşiktaş tarafından keşfedilerek İstanbul’a transfer oldu ve burada bir yandan da işletme eğitimi aldı. Beşiktaş’ta hemen her hücum pozisyonunda görev alan Taş, 1952’de Türk A Milli Takımı’na kadar yükselerek İsviçre’de düzenlenen 1954 Dünya Kupası’nda Türkiye’yi temsil etti.

YAŞ HİLESİ VE FIFA GENÇLER TURNUVASI

Futbol kariyerinde ilginç bir olay da yaşayan Coşkun Taş, 1953 yılında FIFA tarafından Brüksel’de düzenlenen bir gençler turnuvasına katılabilmek için doğum yılını değiştirdi. Teknik direktörünün talimatıyla doğum yılı 1934’ten 1935’e kaydırıldı ve bu sayede turnuvaya katılması sağlandı. Bu düzenleme sonucunda, hayatı boyunca resmi belgelerde bir yaş genç göründü.

YENİ BİR MEYDAN OKUMA İÇİN KÖLN’E YOLCULUK

1959 yılında Coşkun Taş, hayatında yeni bir sayfa açmak için Köln’e gitme kararı aldı. Bu kararıyla ilgili olarak, “Yeni bir şey yapmak, farklı bir dili öğrenmek ve başka bir ülkenin kültürünü tanımak istedim. Spor gazetecisi bir tanıdığım vardı; o, dönemin ‘Kicker’ dergisi yayıncısı Dr. Friedebert Becker ile iyi ilişkilere sahipti. O gazeteci Halit Kıvanç'tı... Becker, adımı Franz Kremer’e önerdi ve bir gün Kremer’den davet içeren bir mektup aldım” sözleriyle ilk temaslarını anlattı. Taş, Venedik’e gemiyle ulaştıktan sonra trenle Köln’e geçti.

'BİR BAVUL VE 17 MARK'

Köln’e ilk geldiği günü hatırlatan Taş, “Elimde küçük bir bavul ve cebimde sadece 17 Alman Markı vardı. Almanca birkaç kelime dışında dil bilgim yoktu. Bir telefon kulübesinde FC Köln’ün numarasını bulup Franz Kremer’e ulaştım. ‘Burada Türk Taş,’ dedim ve Kremer önce kim olduğumu anlamadı. ‘Kimsiniz?’ diye sordu şaşkınlıkla. ‘Coşkun burada,’ dedim,” şeklinde o anları anlattı. Nihayetinde Kremer’in eşi Liselotte, onu tren istasyonundan aldı; önce Kremer ailesinin evine, ardından da ertesi gün deneme antrenmanını yapacağı Geißbockheim’e götürdü. Taş, birkaç gün sonra kulüple resmi sözleşme imzaladı.


(Fotoğraflar Köln Kulübü sitesinden alınmıştır.)

KÖLN'DEKİ 18 TÜRK'TEN BİRİ!

Rheinland bölgesinden oyuncuların ağırlıkta olduğu FC Köln kadrosuna uyum sağlamak Taş için zaman alsa da beklenenden hızlı adapte oldu. Yeni oyun tarzına, sert antrenmanlara ve takım arkadaşlarının saha içindeki direktiflerine alışması biraz zaman aldı. FC Köln, Taş’a bir çalışma imkanı da sunarak Kaufhof mağazasında iş bulmasına yardımcı oldu. İkinci Dünya Savaşı sonrasında Köln’de yaşayan sadece 18. Türk olan Coşkun Taş, bu özverisiyle kısa sürede takım arkadaşları ve çevresinde saygı kazandı.


Coşkun Taş, FC Köln’de sol açık pozisyonunda gösterdiği performansla takımın önemli oyuncularından biri haline geldi. Helmut Rahn ile birlikte tehlikeli bir kanat ikilisi oluşturan Taş, yedi resmi maçta attığı golle FC Köln'ün tarihinde ilk kez Almanya Şampiyonası finaline yükselmesinde büyük rol oynadı. 25 Haziran 1960’ta Frankfurt’taki Waldstadion’da Hamburg ile oynanacak olan final için hazırlıklar sürerken Taş, maç günü yaşadığı bir olayla kariyerinin en büyük hayal kırıklığını yaşadı.

ALMANYA FİNALİNDE ŞOK KARAR

Maçtan birkaç saat önce takımın kamp yaptığı Landessportschule’de, teknik direktör Oswald Pfau, Taş’a finalde oynatılmayacağını ve yerine genç Karl-Heinz Thielen’in sol açıkta görev alacağını bildirdi. Taş, “Bu benim için beklenmedik ve ölçülemez bir hayal kırıklığıydı” ifadeleriyle o an yaşadığı üzüntüyü dile getirdi. Daha sonra, FC Köln yönetim kadrosunda yer alan Franz Kremer, Pfau ve Heinz Neubauer’in bir araya gelerek finalde sadece Alman oyuncularla sahaya çıkma kararı aldığını öğrendi. Ayrıca kısa süre önce sakatlıktan dönen Georg Stollenwerk’in de kadroya dahil edilmesi, Taş’ı derinden etkiledi. Stollenwerk, sonrasında Taş’ın bu kritik maçta oynatılmamasının bir hata olduğunu kabul etti. “Frankfurt’un sıcak savaşında” olarak anılan mücadeleyi FC Köln, 2-3’lük skorla kaybetti.


FUTBOL KARİYERİNİN ARDINDAN YENİ BİR BAŞLANGIÇ

Bir yıl sonra FC Köln’den ayrılan Coşkun Taş, kariyerine Bonner FV’de devam etti ve ardından amatör seviyede antrenör olarak görev yaptı. Futbol eğitimini tamamlayan Taş, aynı zamanda profesyonel yaşamında da başarılı bir yol izledi. Köln’deki Ford Fabrikaları’nda sistem analisti olarak sorumlu bir pozisyonda çalışarak iş hayatında da kendini kanıtladı.

KÖLN'DEKİ İLK ALMAN-TÜRK DÜĞÜNÜ

Coşkun Taş, hayatı boyunca ikinci vatanı olarak gördüğü Köln’e bağlı kaldı; aynı zamanda Türkiye ile olan bağını da hiç koparmadı. 1962’de Gerda Vogel’le evlendi. Bu Köln’deki ilk Alman-Türk düğünüydü. Onunla mutlu bir hayatı paylaştı. FC Köln’deki gelişmeleri yakından takip eden Taş, eşi Gerda ve tek oğulları ile birlikte Köln-Longerich’te yaşıyordu. 2018 yılında çok sevdiği Gerda’sını kaybeden Çoşkun Taş eşinin ölümünden 6 yıl aradan sonra hayata veda etti.


LİYAKAT NİŞANI'NA LAYIK GÖRÜLDÜ

Köln Futbol Birliği’nde uzun yıllar gönüllü olarak çalıştı; özellikle futbolda entegrasyon konusundaki katkılarıyla dikkat çekti. Bu çalışmaları sayesinde, 2013 yılında Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti tarafından Liyakat Nişanı’na layık görüldü.

FC Köln, kulübü Coşkun Taş'a veda ettikleri yazının son paragrafında şu ifadelere yer verdi: '

''Tarihimize geçen bu değerli oyuncusuna daima saygıyla anılacak bir hatıra bırakma sözü verdi. Coşkun Taş, kulüp ve futbol camiasında her zaman onurla anılacak bir isim olarak kalacak.''