Türkiye’den rüşvet almakla suçlanan New York Belediye Başkanı’na yeni soruşturma

"Türk yetkililerden ve iş insanlarından kişisel menfaat sağladığı ve rüşvet aldığı" iddiasıyla hakkında dava açılan New York Belediye Başkanı Eric Adams yönetimine emlak yolsuzluğu hakkında yeni soruşturma açıldı.

New York Belediye Başkanı Eric Adams ile belediyede çalışan bazı üst düzey yöneticiler aleyhine yeni bir yolsuzluk ve rüşvet soruşturması başlatıldığı öne sürüldü.

VOA Türkçe'den Can Kamiloğlu'nun haberine göre, Manhattan Başsavcılığı’nın New York Belediyesi’nde bazı emlak işlemlerinde yapılan yolsuzlukları ve kiralama yöntemlerinde tespit ettikleri usulsüzlüklerle ilgili kişi ve kuruluşları araştırdığı kaydedildi.

Soruşturma kapsamında Başkan Adams'ın Başdanışmanı Ingrid Lewis Martin'in de aralarında bulunduğu bazı üst düzey yöneticilerin cep telefonlarına, geçtiğimiz ay Japonya'ya yaptıkları bir seyahatin ardından JFK Havaalanı’nda uçaktan inerken yetkililer tarafından el konulduğu belirtildi.

Manhattan Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında belediyenin emlak bölümü üst düzey yetkililerinden Jesse Hamilton ve Diana Boutross'un da aralarında bulunduğu dört kişinin daha telefonlarına el konulduğu da iddialar arasında.

Adams ve yakın çalışma arkadaşları için beş farklı soruşturma açıldı

TÜRKİYE'YLE İLİŞKİLERİ SORUŞTURULUYOR

Şu ana kadar başlatılan soruşturmalar kapsamında açıklanan tek iddianame Adams’ın, üst düzey bir Türk diplomat, Türk Havayolları yetkilisi ve Türk iş insanlarıyla bilerek karşılıklı çıkar ilişkisi içine girdiği iddiasıyla aralarında rüşvet almanın da yer aldığı beş ayrı suçlamanın olduğu iddianame oldu.

Başkan Adams, suçsuz olduğunu savunuyor; ancak savcılık devam eden soruşturmanın kapsamının genişletildiğini belirterek, hazırlanacak yeni iddianamede yeni isimlerinde yer alacağını, belediye başkanına ek suçlamalar getirilebileceğini belirtiyor.

New York’ta belediye başkanı ve belediyenin üst düzey yöneticilerine yönelik devam eden davalar, soruşturmalar ve istifalar yüzünden kent yönetiminin ciddi bir “yönetim krizi” içinde olduğu öne sürülüyor. Birçok sorunla dolu New York’ta yaşanan krizin kentin sorunlarını daha da derinleştireceği endişesi artıyor.

New York Valisi Kathy Hochull’un, Başkan Adams’ı görevden alma yetkisini kullanıp kullanmayacağı tartışmaları da devam ediyor.