Türkiye’deki kayıtlı Suriyelilerin sayısı azalıyor

Türkiye’deki geçici koruma statüsünde yaşayan Suriyelilerin sayısının 2021’den bu yana düzenli olarak azaldığı açıklanan veriler doğrultusunda ortaya çıktı.

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı'nın verilerine göre 2021’de 3 milyon 737 bin 369’a kadar çıkan Türkiye'de yaşayan kayıtlı suriyeli sayısının 3 Ekim 2024 itibarıyla 3 milyon 89 bin 904’e gerilemiş olduğu belirlendi.

Yeni doğumlar da hesaba katıldığında bu, sayılarda ciddi bir düşüşe işaret ettiği kaydedilirken, İçişleri Bakanlığı’nın adreslerini güncellemeyen Suriyelilere verdiği ek sürenin 1 Aralık’ta dolmasının ardından, bu güncellemeyi yapmayanların geçici koruma statüsü kaydından silinecek olması nedeniyle bu sayının önümüzdeki aylarda daha da azalması olası görülüyor.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, "Türkiye’deki Suriyeliler" kitabının yazarı, Harran Üniversitesi sosyoloji bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mahmut Kaya, “Saha gözlemlerim çeşitli nedenlere bağlı olarak sayının düştüğü yönünde" diyerek sayının düşüşündeki etkenlerden birini, “Yerel ve genel seçimlerde mülteciler üzerinden oluşturulan politik gerilim geri dönüş tartışmalarını beraberinde getirdi. Bu da hükümetin gönüllü geri dönüş söylemlerini etkiledi ve güvenli bölgelere göç akışları gerçekleşti.” sözleriyle açıklıyor.