Türkiye-Rusya arasında petrol dolandırıcılığı iddiası
Akaryakıt devleri Türkiye Petrolleri ve Alpet’i kısa süre önce satın alan Zeren Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yiğit Zeren’in Rusya’dan aldığı krediyi ödemediği iddia edildi. Konu ambargo uygulanan Rusya’dan petrol ticareti. Dağıstan Başbakan Yardımcısı’ndan Moskova Kredi Bankası yöneticilerine kadar birçok kişinin ismi de bu dolandırıcılık iddiasında geçiyor.
Kısa bir süre önce Türkiye Petrolleri’ni satın alan Zeren Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yiğit Zeren’in eski ortağı olduğu Mostrade adlı şirket üzerinden Moskova Kredi Bankası’ndan 500 milyon dolar kredi çektiği fakat ödemediği öne sürüldü.
Moskova Kredi Bankası alacaklarını başka bir yabancı şirket olan Akida’ya devretti. Bu firma da alacaklarını tahsil edemediği gerekçesiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
"500 MİLYON DOLAR BUHARLAŞTI"
Nitelikli dolandırıcılıktan Zeren hakkında soruşturma açılmasının talep edildiği savcılık dilekçesinde şu ifadeler kullanıldı:
“Şüphelilerin 500 milyon doların üzerinde bir parayı ödememek suretiyle, Mostrade içini boşaltmaları, bu parayı ve buna ilişkin varlıkları sahte işlemler ile kendi akrabaları, arkadaşları ve şirketlerine aktarmaları ve söz konusu bağlantılar açıkça organize bir örgüt bulunduğunu, örgütlü bir dolandırıcılık yapıldığını, örgütlü bir şekilde sahte işlemlerle 500 milyon doların buharlaştırıldığını açıkça göstermektedir."
Zeren Grup, 8 farklı sektörde, 23 marka ile 4 kıtada faaliyet gösteren, 6 milyar 200 milyon lira sermayeyle çalışmaya devam eden devasa bir holding. Şirketin sermayesi geçen yıl 1 milyar lirayken bir yılda 6 katına çıktı.
1973 yılında Rıdvan Zeren’in temellerini attığı şirketin başına 2019’da oğlu Mustafa Yiğit Zeren geçti. İsviçre, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere, Hollanda, Montenegro ve Türkiye’de birçok şirketi bünyesinde barındıran holding, enerji, turizm, lojistik, imalat ve yeme-içme gibi birçok sektörde faaliyet gösteriyor. Şirket kısa bir süre önce de onlarca istasyonu bulunan akaryakıt firması Alpet’i almıştı.
HIZLA BÜYÜYEN DEVASA HOLDİNG
Holding bünyesinde bulunan şirketlerin çoğu 2019’da kuruldu. Holdingin beş yıldaki hızlı büyümesi ise soru işaretleri doğurdu. Bu konuda akla gelen bir isim var. O da Sezgin Baran Korkmaz. O da Türkiye Petrolleri’ni satın almaya çalışmış fakat başka bir firmaya verilmişti. Korkmaz da kısa sürede Türkiye’de Kıraça Holding ve Borajet hisseleri, Unico Sigorta, Hexagon Mühendislik gibi şirketleri satın almıştı.
Kredinin çekildiği iddia edilen Mostrade şirketi de kuruluşundan devrine, sermayesinden adresine birçok soru barındırıyor. Şirketin kuruluşu 2019. İlk sermayesi ise 10 bin lira. Zal Suleymanov adlı Rus uyruklu biri tarafından kurulan şirketin adresi Zeren Holding’le aynı.
2022 yılında Suleymanov tüm hisselerini Mustafa Yiğit Zeren’e devretti. Haziran 2023’te ise 10 bin lira gösterilen sermayesi 40 milyon liraya yükseldi. Şirketin 2018-20 yılları arasında sadece 3,6 milyon lira gelir beyan ettiği, 800 bin lira kurumlar vergisi ödediği ortaya çıktı.
Zeren, 6 Mayıs 2024’te şirketteki tüm hisselerini Savaş Özsoy adlı bir iş adamına devretti, şirketin adresi de Ataşehir’e taşındı. Zeren’in şirketi Rusya’daki petrol işi için açtığı veya aldığı, soruşturma ve kredi olayları yaşanınca da hemen devrettiği iddia ediliyor. Bununla birlikte 5 yıllık şirketin Rusya’da bankadan nasıl 500 milyon dolarlık kredi çekebildiği ise hala sır.
SÖZCÜ'ye konuşan Zeren Grup yetkilisi, Mustafa Yiğit Zeren’in herhangi bir kredi borcunun bulunmadığını, iddiaların gerçeği yansıtmadığını ve yapılan yanlış haberlerle ilgili dava açacaklarını söyledi.
KİM BU FUAD HÜSEYNLİ?
Olayla ilgili bir isim daha var: Fuad Hüseynli. İddiaya göre bu kişi 2020 yılında Mustafa Yiğit Zeren’e Rus petrol ürünleriyle uluslararası petrol ticareti organize etmek için irtibat kurdu, ortaklık teklif etti.
Hüseynli, Zeren’in başlangıç sermayesini kullanarak petrol ve gaz tedariki yaptı. Sürekli kar ettiğini iddia etse de bu sürede bir ödeme yapmadı. Rusya ile Ukrayna savaşı başladıktan sonra da bu ticaret devam etti. Kullanılan da Mostreda şirketiydi.
Hüseynli, Ağustos 2022’de Azerbaycan İçişleri Bakanlığı’nın talebi üzerine Moskova’da dolandırıcılıktan tutuklandı. 1,5 yıl sonra serbest kalan Hüseynli paralarını temin etmek istedi.
ŞİRKET BASILDI İDDİASI
Bu sırada çekilen kredi için Rus medyasının iddiasına göre Dağıstan Eski Başbakan Yardımcısı Abusupyan Kharkharov ve Moskova Kredi Bankası’nın üst düzey yöneticisi olduğu öne sürülen Nikolay Katorzhny devreye girdi.
Bu ikilinin 30 kişiyle Zeren Grup ofisine geldiği ve yabancı şirketlere devredilen borcun Zeren tarafından nakit olarak ödenmesinin istendiği öne sürüldü.
Bir diğer soru da şu: Türkiye’de temsiliyet, bağlı şirketi olmayan, 2019’da kurulan bir şirkete nasıl bu kadar kredi verilebildi? Sonra bu borçlar başka şirketlere satıldı?
BİR DİĞER İDDİA: ZEREN KANDIRILDI
Rus Telegram gruplarındaki haberlere göre bir diğer iddia da Zeren’in kandırıldığı ve sahte imzalarla kredi işleminin yapıldığı, Zeren’in bu tarihlerde Rusya’da dahi bulunmadığı yönünde.
Rusya ile ilgilenen birçok isim, Ukrayna savaşı sonrası ambargodan dolayı Türkiye üzerinden böyle bir ticaret ağı oluştuğunu, birçok dolandırıcının da bu yolu kullanarak insanları kandırdığını söylüyor. Mevcut siyasi konjonktür gereği birçok değerli madde Rusya’dan çıkarılıyor veya bir şekilde ülkeye girmesi sağlanıyor.