Türkiye ile ilişkileri de iddianamede: ABD’li başkan ilk ifadesini verdi

New York Belediye Başkanı Eric Adams, Türkiye'yle ilişkileri nedeniyle açılan davada ifade verdi ve suçsuz olduğunu savundu.

New York Belediye Başkanı Eric Adams hakkında, 2021 yılındaki seçim kampanyasında Türkiye’den ve Türklere ait bazı ABD şirketlerinden usulsüz olarak bağış alma suçlamasıyla dava açıldı.

Davada Adams'a para transferi dolandırıcılığı, rüşvet, yabancı uyruklu bir kişiden kampanya katkısı almakla ilgili iki ayrı suç ve komplo kurmak suçlamaları yöneltiliyor. 

Adams, New York'taki federal mahkemeye gelerek savunmasını sunmak üzere düzenlenen kısa duruşmaya katıldı.

Adams, hakim Katharine Parker'a "Suçlu değilim, sayın yargıç" dedi.

Adams’ın çarşamba günü tekrar mahkemeye çıkacağı belirtilirken belediye başkanının avukatı suçlamaların düşürülmesi için talepte bulunacaklarını bildirdi.


Adams hakkındaki iddianamede, belediye başkanı olarak sahip olduğu nüfuz karşılığında Türk işadamları ile bir yetkiliden yasadışı seçim fonları ve binlerce dolarlık lüks seyahati rüşvet olarak aldığı iddiası yer aldı.

57 sayfalık iddianamede Adams'ın, New York İtfaiye Teşkilatı yetkililerine, indirimli uçak bileti, lüks otel ve yemek gibi rüşvetler karşılığında, güvenlik denetimi yapılmadan Türkevi binasının inşasına onay vermeleri için baskı yaptığı iddia edildi.


Savcılar, Adams'ın “uygunsuz davranışlarının” 2014 yılında Brooklyn Belediye Başkanı olduğu dönemde başladığını ve belediye başkanlığı seçim kampanyası sırasında ve görevdeyken de devam ettiğini söylüyor.

Savcılar Adams’ın ayrıca 10 milyon dolarlık kamu fonunu kötüye kullandığını belirtiyor.

İSTİFA ÇAĞRILARINI REDDETTİ

Basın toplantısı düzenleyen Adams, istifa çağrılarını reddedip “Belediye başkanı olarak işimi yapmaya devam edeceğim” demişti.

Başkan, görevi kötüye kullandığı iddialarını kabul etmeyerek, “suçlamalarla mahkemede mücadele edeceğini” de kaydetmişti.

ERDOĞAN, BU HAFTA TÜRKEVİ'NE GİTTİ

Erdoğan'ın bu haftaki New York gezisinde de gittiği Türkevi, Türk yetkililerin toplantılarına da ev sahipliği yapıyor.

Türkevi'nin yangın güvenlik sorunlarının çözülmediği, 2021 tarihli bir raporda da ortaya konmuştu.