Türkiye gıda enflasyonunda dünyayı solladı!

Türkiye, gıda enflasyonunda Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) ülkeleri arasında ilk sırada yer alıyor. Enflasyon sepetinde, vatandaşları yakından ilgilendiren kalemlerin başında gelen gıda ürünleri, fiyat artışları ile Türkiye’yi zirveye taşıdı. Türkiye, temmuz ayında da gıda enflasyonunda OECD ülkeleri içinde ilk sırada yer aldı ve gıda enflasyonunda kendisine en yakın okeye 7,5 kattan fazla fark attı. OECD’nin temmuz ayı enflasyon verilerine göre Türkiye, 38 OECD ülkesi içinde gıda fiyatlarında yıllık en çok artışın görüldüğü ülke konumunu koruyor.

Temmuz ayında Türkiye’de gıda fiyatları, resmi enflasyona göre yüzde 58,9 artış gösterirken bu oran, OECD ortalaması için yüzde 4,3 seviyesinde gerçekleşti. Geçtiğimiz ay gıda fiyatlarında OECD ortalaması 4,7 olmuştu. OECD ülkeleri içinde yıllık gıda enflasyonunda Türkiye’yi Meksika takip ederken Meksika temmuz ayında yıllık yüzde 7,8 gıda enflasyonu ile 2’nci sırada yer aldı.

Meksika’yı ise yüzde 5,8 gıda enflasyonu ile İzlanda takip ederken Avro Bölgesi’nde aynı dönemin enerji enflasyonu yıllık yüzde 1,6’da kaldı. Listenin sonlarında, gıda fiyatlarındaki azalış ile eksi enflasyon ölçülen Çekya yer aldı. Çekya’da gıda fiyatları, yıllık olarak yüzde 3,1 azalırken gıda fiyatları Finlandiya, Kosta Rika, Litvanya ve Yeni Zelanda’da da gerileyerek eksi değer aldı.

OECD'NİN TÜRKİYE DAHİL EDİLMEYEN ENFLASYON ORTALAMASI YÜZDE 2,9

Türkiye’deki yüksek enflasyon oranları, OECD ortalamasını da etkiliyor. OECD, açıkladığı temmuz ayına ilişkin enflasyon raporunda, bütün ülkelerin yer aldığı ortalama hesaplamasının yanında bir hesaplama daha kullandı. OECD, özellikle manşet enflasyonda Türkiye’nin hesaplamaya dahil edilmediği bir OECD ortalaması daha açıklarken manşet enflasyonda Türkiye ile beraber hesaplanan OECD ortalaması yüzde 5,7 iken Türkiye'nin dahil edilmediği enflasyon ortalaması yüzde 2,9’da kaldı.