Türkiye, ‘düşük eğitim seviyeli nüfus’ oranında Avrupa’da zirvede!

Eurostat'ın yayımladığı son istatistik raporuna göre, Avrupa Birliği ve aday ülkelerdeki 25-74 yaş arası yetişkinlerin eğitim seviyelerinde dikkat çekici farklılıklar ortaya çıktı.

Raporda Türkiye, düşük eğitim seviyesine sahip nüfus oranında açık ara birinci oldu. Türkiye'de, bu yaş grubundaki bireylerin yüzde 61,8'i düşük eğitim seviyesine sahip. Bu oran, diğer ülkelerle kıyaslandığında oldukça yüksek bir değeri ifade ediyor.

Eğitim seviyeleri, Eurostat'ın raporunda üç ana kategoriye ayrıldı: düşük seviye (okul öncesi, ilköğretim ve alt ortaöğretim), orta seviye (lise ve lise sonrası yükseköğretim dışı eğitim) ve yüksek seviye (yükseköğretim). Türkiye'nin düşük eğitim seviyeli nüfus oranı, bu alandaki en yüksek oran olarak dikkat çekiyor.

İSKANDİNAV VE BALTIK ÜLKELERİ YÜKSEKÖĞRETİMDE AVRUPA'NIN ÜZERİNDE

Diğer yandan, İskandinav ve Baltık ülkeleri yükseköğretim mezunlarının oranında Avrupa genelinin üzerinde yer aldı. İsveç ve Norveç, yükseköğretim mezunlarının sırasıyla yüzde 45'inden fazlası ile üçüncü ve dördüncü sıralarda yer alırken, Letonya'da bu oran yüzde 44. Bu ülkeler, yükseköğretim derecesine sahip nüfus oranında Avrupa Birliği ortalamasının üzerinde performans sergiliyor.

Veriler, Avrupa'daki eğitim seviyeleri arasındaki derin farkları ve Türkiye'nin eğitim alanındaki mevcut durumunu gözler önüne serdi.