Türkan Şoray’a ‘fahri doktora’ unvanı verildi

Yeşilçam'ın yıldız oyuncusu Türkan Şoray'a Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki (KKTC) Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) tarafından "fahri doktora" unvanı verildi.

GAÜ'nün Girne kentindeki yerleşkesinde 2024-2025 akademik yılının başlangıcı dolayısıyla tören düzenlendi. Törene KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, üniversite yetkilileri ve öğrencilerin yanı sıra Türkiye'den "özel davetli" olarak gelen "Yeşilçam'ın Sultanı" olarak bilinen sinema oyuncusu Türkan Şoray katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda GAÜ’nün 40’ıncı yılı nedeniyle hazırlanan video gösterimi yapıldı.

Törende daha sonra Türkan Şoray'a GAÜ Senatosu'nun aldığı karar uyarınca "fahri doktora" unvanı takdim edildi. Şoray'a unvanın takdimi sırasında Balıkçı Kız adlı filmden esinlenerek hazırlanan kırmızı beyaz renkteki GAÜ cübbesi giydirildi.

KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu da sanatçı Türkan Şoray'a üniversite adına anı plaketi takdim etti.


Türkan Şoray, "fahri doktora" unvanını aldıktan sonra yaptığı konuşmada, kendisi için eğitimin özellikle de üniversitenin kutsal olduğunu vurgulayarak, KKTC'ye davet edilerek GAÜ tarafından onurlandırılmasının unutmayacağı anılar arasına girdiğini söyledi.

Hep Kıbrıs'a gelmek istediğini belirten Şoray, "50 senedir Kıbrıs benim sevdamdır. 50 yıl önce buraya geldiğinde, 'Kıbrıs’ta her şey güzel olsa' şeklinde içimden bir dilek geçirmiştim. Burası bağımsız olduğunda ise en az Kıbrıslı Türkler kadar sevindim." diye konuştu.   Bu metni farklı cümlelerle yeniden yaz