Türk sinema tarihinde bir ilk: Eser sahipleri, Antalya 61. Altın Portakal Film Festivalinde gösterilen filmlerin telif bedellerini alabilecek

Türk sinema tarihinde bir ilk: Eser sahipleri, Antalya 61. Altın Portakal Film Festivalinde gösterilen filmlerin telif bedellerini alabilecek

T24 Kültür Sanat Servisi

Sinema Eseri Sahipleri Federasyonu ile Antalya Büyükşehir Belediyesi arasında yapılan lisans anlaşmasıyla Türkiye'de sinema telifleri alanında bir  ilke imza atıldı. Anlaşmaya göre; eser sahipleri Uluslararası Antalya 61. Altın Portakal Film Festivalinde gösterilen filmlerin telif bedellerini Türkiye'de ilk kez alabilecek.

Türkiye'deki senaryo yazarı ve yönetmenleri temsil eden dört meslek birliğinin (BSB, SETEM,

Bu anlaşma ile Türk sinema tarihinde bir ilk yaşandığını ve eser sahiplerinin ilk kez ülke içinde tahsil edilen telif ücretlerini alabileceklerini belirten açıklama şu şekilde:

"Bir süredir sinema meslek birlikleri aracılığıyla yalnızca yurt dışından telif hakkı tahsil edebilen yönetmen ve senaryo yazarları, bu lisans sözleşmesi sayesinde Uluslararası Antalya 61. Altın Portakal Film Festivalinde gösterilen sinema eserlerinin telif bedellerini Türkiye'de ilk kez alabileceklerdir. Bu süreçte telif haklarına gösterdiği duyarlılıktan dolayı Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Muhittin Böcek’e teşekkür ederiz. Dünyada SEF ile eş değer meslek birlikleri ve federasyonların topladığı telif bedelleri yıllık 650 milyon Euro’yu aşmışken ülkemizin bu rakam içindeki hacminin sıfır olması çok büyük bir hak ihlalidir. Bu durum, uluslararası ve ulusal yasalarla korunan ve Anayasa tarafından güvence altına alınan telif haklarının uygulanmasında ciddi bir çelişkiyi gözler önüne sermektedir. Yasal çerçeveye rağmen ülkemizde sinema eseri sahiplerinin telif haklarından mahrum bırakılması, Türkiye’de telif hakları sisteminin işleyişinde yapısal sorunların olduğuna işaret etmektedir. SEF - Sinema Eseri Sahipleri Federasyonu olarak, bu çelişkinin giderilmesi ve ülkemizdeki yönetmen, senaryo yazarı ve diğer eser sahiplerinin hak ettikleri telif ödemelerine ulaşması için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz.

Zira Antalya Büyükşehir Belediyesi ve SEF arasında gerçekleşen bu tarihî iş birliği, sinema eserlerinin gösterimini sağlayan tüm kamu ve özel kuruluşlara örnek teşkil edecektir. Ulusal ve uluslararası yasalarla koruma altına alınan haklarımızı savunmaya ve telif haklarını hiçe sayan tüm algı ve dirençlere karşı kararlılıkla mücadele etmeye devam edeceğiz."

Daron Acemoğlu'nun T24 konuşmaları: Demokrasilerin yeni tehdidi seçilmiş liderlerin muhalefet liderlerini hapse atmaları


Günün öne çıkan haberleri...

TIKLAYIN - Meclis'e 22 maddelik kanun teklifi geliyor: Boşanma davalarında dikkat çeken değişiklik

TIKLAYIN - Üniversiteli Rojin Kabaiş'in ön otopsi sonucu belli oldu

TIKLAYIN - A,B,C,D,E sınıfı ehliyeti olan herkesi ilgilendiren yeni düzenleme yolda!

TIKLAYIN - AKP'li Tayyar'dan Destici'ye: Bu kararla Cumhurbaşkanımız da vatan haini, Yunan, Ermeni mi oldu?

TIKLAYIN - Kulis: Köfteci Yusuf olayı, Tarım Bakanı'nı koltuğundan edebilir, Berat Albayrak geri dönebilir

TIKLAYIN - Özgür Özel, Demirtaş'ı ve Mızraklı'yı cezaevinde ziyaret etmek için başvuruda bulundu

TIKLAYIN - Cinsel ilişki videosu iddiasıyla TFF'den ihraç edilen hakem Elif Karaarslan abonelerine özel içerik üretecek!