Tüm hekimlere estetik işlem yapma izni veren yönetmeliğe tepki: Ehliyeti olana “Hadi gel, şu uçağı da sür” demekle aynı şey

"Kişi hekim de olsa bir sertifika vermekle olur mu bu iş? Ayrıca bu sertifikaları kim verecek, nerede verecek, neye göre verecek? 2-3 haftalık bir eğitimle 6 yıllık uzmanlık eğitimi aynı mı?"

Sağlık Bakanlığı'nın yeni düzenlemesi ile estetik operasyonlarında branş kısıtlaması kaldırıldı. Düzenlemeye göre artık sadece dermatologlar, plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi uzmanları ile bakanlık onaylı medikal estetik sertifikası bulunanlar değil, diğer branşlardaki; göz, kadın doğum, çocuk sağlığı veya dahiliye gibi, hangi branştan olduğu fark etmeksizin tüm hekimler, bakanlığın verdiği sertifikayı almaları halinde, medikal estetik müdahale yapabilecek. Bu yeni düzenlemeye itiraz eden Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Şükrü Yazar "Bu ehliyeti olana, 'Hadi gel şu uçağı da sür' demekle aynı şey. Kişi hekim de olsa bir sertifika vermekle olur mu bu iş?" dedi.

Tıpta Uzmanlık Sınavı'nın (TUS) son 5 yıllık yerleştirme sonuçlarına göre; dermatoloji ve plastik cerrahi en çok tercih edilen branşlar. Altı yıllık temel tıp eğitiminin ardından dermatoloji seçenler 4, plastik, rekonstrüktif ve estetik seçenler ise 5 yıl daha okuyup, bu alanda uzmanlaşıyor.

"Kişi hekim de olsa bir sertifika vermekle olur mu bu iş?"

Hürriyet'ten Fulya Soybaş'a konuşan Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Şükrü Yazar tam bu noktaya itiraz ederek şunları söyledi:

"Benim dönemimde 6 yıl tıp eğitimi, 6 yıl uzmanlıktı. Şimdi diyorlar ki 'Bu işi eğitim müfredatları ve sertifika ile edinilmiş yetkinlikleri kapsamında diğer hekimler de yapabilir.' Yani bu ehliyeti olana, 'Hadi gel, şu uçağı da sür' demekle aynı şey. Kişi hekim de olsa bir sertifika vermekle olur mu bu iş? Ayrıca bu sertifikaları kim verecek, nerede verecek, neye göre verecek? 2-3 haftalık bir eğitimle 6 yıllık uzmanlık eğitimi aynı mı? Hiç şüphesiz branş isimlerimizin ve 'Bakanlık onaylı' ifadesinin yönetmelikten çıkarılması ve mesleki sınırların belirsizleşmesi hasta güvenliğini de tehlikeye atacaktır."

Yazının tamamı için .

(Hürriyet)

TIKLAYIN | Resmî Gazete'de yayımlandı: Özel sağlık kuruluşlarına "estetik" ayarı


Ayşe Kulin: Güzellik başarıyla eş değer olsaydı, en iyi romanları Ajda Pekkan yazardı