TÜİK açıkladı, Türkiye’nin en yoksul şehirleri belli oldu: İlk sıradaki şehir görenleri şaşırttı

TÜİK, geçtiğimiz yıla ait Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri raporunu yayınlarken, Türkiye'de gelire dayalı göreli yoksulluk oranının en yüksek olduğu şehirleri paylaştı. Raporda Türkiye'nin en yoksul 4 şehrinin aynı bölgeden olması dikkat çekti.

Yıllardır sürdürülen hatalı ekonomi politikaları Türkiye'de yoksulluğun zirveye ulaşmasına neden olurken, yüksek enflasyon nedeniyle artış gösteren yoksulluk oranlarının haritasını Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) paylaştı. 

Geçtiğimiz yıla ilişkin derlenen verileri rapor haline getiren TÜİK, Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri başlığı ile kamuoyuna duyururken, Türkiye'nin gelire dayalı göreli yoksulluk oranlarında zirvede bulunan 4 şehrin aynı bölgede yer alması dikkatlerden kaçmadı. 



YOKSULLUK RİSKİ YAŞAYANLARIN ORANI YÜZDE 31'E YÜKSELDİ 

Enflasyon nedeniyle yaşanan ekonomik belirsizlik, Türkiye'deki göreli yoksulluk oranını yüzde 13.9'a yükseltirken, Yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında olanların oranı ise yüzde 31'e ulaştı. Araştırmada Türkiye 30 farklı ekonomik bölgeye ayrılırken, Türkiye'nin en yoksul şehirleri ise TR A2 olarak tanımlanan Ağrı, Kars, Iğdır ve Ardahan oldu. 




KASTAMONU, ÇANKIRI VE SİNOP YOKSULLUK TEHDİTİ ALTINDA 

TRA2 bölgesinin ardından yoksulluk tehlikesi yaşayan bir diğer bölge TR82 olarak açıklanırken, bu bölgede yer alan ve en yoksul 3 şehir ise Kastamonu, Çankırı ve Sinop oldu.

YOKSULLUĞUN EN AZ OLDUĞU ŞEHİRLER

Göreli yoksulluk oranı en düşük olan İBBS 2. Düzey bölgeleri ise %4,8 ile TRC1 (Gaziantep, Adıyaman, Kilis), %7,1 ile TRC3 (Mardin, Batman, Şırnak, Siirt) ve %8,0 ile TRC2 (Şanlıurfa, Diyarbakır) oldu.