TSK’da üç ordu komutanı ve sınır komutanları değişti, Genelkurmay’daki atamalar dikkat çekti

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'deki kararnameyle, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlıklarından 187 general ve amiralin ataması yapıldı

T24 Ankara

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzalı kararnameyle, TSK'da Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlıklarında değişime gidildi. Kararnameyle, üç ordu komutanı değişti, dört ordu komutanlığında da değişikliğe gidildi. Buna göre, 1. Ordu Komutanı, 2. Ordu Komutanlığı ve  Ege Ordu Komutanlığı değişti. Kararnamedeki en önemli değişikliklerden birine sınır hattına ilişkin oldu. Suriye, Irak, İran sınır hattındaki askeri birliklerin komutanları ile ülke genelindeki hava harekâtlarında görev alan üst komutanlarının bazıları değiştirildi. Deniz Kuvvetleri bünyesinde de muharip birliklerin komutanlarında değişikliğe gidildi. Kararnamede dikkat çeken atamalardan biri Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı'ndaki değişim oldu. Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korgeneral İsmail Günaydın, Hava Lojistik Komutanı oldu. Hava Harp Enstitüsü Müdürü Korgeneral Yaşar Kadıoğlu ise Genelkurmay İstihbarat Başkanı oldu. Böylece geçen yıl Genelkurmay Başkanlığı'na atanan Metin Gürak'ın da kadrosunda yeniliğe gidilmiş oldu. Kararnameyle, Genelkurmay 2. Başkanı İrfan Özsert Ege Ordusu Komutanı olurken, sınır ötesi operasyonlardan sorumlu olan ve geçen hafta orgeneralliğe terfi ettirilen Metin Tokel, İstanbul 1. Ordu Komutanlığı'nın başına getirildi. Sınır ötesi operasyonlarının yönetilmesi ise orgeneralliğe terfi ettirilen Levent Ergün'e verildi. 

Geçen haftaki Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) toplantısının kararlarının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri'nde yeni atamalar ve görev değişlikleri gerçekleşti. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla 9 Ağustos tarihli Resmi Gazete'deki kararnameyle, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlıklarından 187 general ve amiralin ataması yapıldı.

Üç ordu komutanı değişti

Kararnameyle, üç ordu komutanı değişti, dört ordu komutanlığında da değişikliğe gidildi. Buna göre,1. Ordu Komutanı, 2. Ordu Komutanlığı ve Ege Ordu Komutanlığı da değişti.

Geçen yıl ağustos ayında Genelkurmay 2. Başkanlığı'na atanan İrfan Özsert, Ege Ordusu Komutanı oldu. Özsert, 15 Temmuz'un ardından, eski İncirlik 10. Tanker Üs Komutanı sanık Tuğgeneral Bekir Ercan Van'ın yargılandığı davada tanık olarak dinlenmişti. Gürak gibi eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'a yakın çalışmış isimlerden olan Özsert, bir dönem Başbuğ ile Işık Koşaner'in özel sekreterliğini yapmıştı. 

TSK'da 187 general ve amiral ataması: İrfan Özsert, Genelkurmay 2. Başkanı oldu


Genelkurmay 2. Başkanlığı İrfan Özsert, Ege Ordusu Komutanı oldu

Kararnameyle, sınır ötesi operasyonlarının yönetilmesi orgeneral Levent Ergün'e verilmiş oldu. Bir dönem Balyoz davasında da yargılanan Ergün, geçen haftaki YAŞ kararıyla Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda korgenerallikten orgeneralliğe terfi ettirildi. Ergün, TSK'nın en genç orgenerali olan Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı iken kararnameyle 2. Ordu Komutanlığı'na getirilmiş oldu. 

Yine YAŞ kararıyla korgenerallikten orgeneralliğe terfi ettirilen Metin Tokel ise İstanbul 1. Ordu Komutanlığı'nın başına getirildi. Tokel, sınırı ötesi operasyonlardan sorumluyken İstanbul'a atanmış oldu. Tokel, Binali Yıldırım'ı Başbakanlığı döneminde "Zatıalinizin buraya gelişiyle başta tümen komutanı ben olmak üzere onur duyduk" diyerek karşılamasıyla da gündem olmuştu.

Erdoğan YAŞ kararlarını imzaladı; Binali Yıldırım'ı karşılamasıyla gündem olan Metin Tokel orgeneralliğe terfi ettirildi



Metin Tokel'in dönemin başbakanı Binali Yıldırım'ı karşılamasından bir kare 

Sınır hattının komite kademesi değişti

Kararnameyle Mevcut Kara Harp Okulu Komutanı Korgeneral Gültekin Yaralı, Diyarbakır'a, 7. Kolordu Komutanı oldu.  KKTC'deki Güvenlik Kuvvetleri Komutanı da değişti. Kara Harp Entitüsü Müdürü İlker Görgülü, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı oldu. Bu görevdeki Tümgeneral Osman Aytaç merkeze çekildi, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Denetleme ve Değerlendirme Başkanı oldu.

Kararanameyle, 2. Ordu Komutanı'nın değişmesiyle birlikte Diyarbakır'daki 7. Kolordu Komutanı, Yüksekva'daki  3. Piyade Tümen Komutanı, Şırnak'taki 23. Piyade Tümen Komutanı, Gaziantep'teki 5. Zırhlı Tugay Komutanı, yine Malataya'da 13. Komanda Tugay Komutanı, Şanlıurfa'daki 20. Zırhlı Tugay Komutanı, Çukurca'da 2. Hudut Tugay Komutanı, Hatay'daki 39. Mekanize Piyade Tugay Komutanı, Van'daki 6. Hudut Tugay Komutanı, Midyat'taki 14. Komando Tugay Komutanı, Hakkari Derecik'teki 1. Hudut Tugay Komutanı, yine Diyarbakır'daki 16. Mekanize Piyade Tugay Komutanı ve Siirt'teki 3. Komando Tugay Komutanı ile Malatya'daki 7. Anajet Üs Komutanı değiştirildi.

Hava harekâtları bilirliklerinin üst kademesi de değişti

Kararnameyle, hava harekâtları bilirliklerinin yönetimini sağlayan üst kademe de değişmiş oldu. Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesindeki önemli görevlerden Konya'daki 3. Anajet Üs Komutanı, İzmir'deki 2. Anajet Üs Komutanı, Muğla'daki 16. Anajet Üs Komutanı, Balıkesir'deki 9. Anajet Üs Komutanı, Bandırma'daki 6. Anajet Üs Komutanı, Eskişehir'deki 1. Anajet Üs Komutanı ve Merzifon'daki 5. Anajet Üs Komutanı değiştirildi. 

Kara Kuvvetleri karargâhı da değişti

Ankara'da Kara Kuvvetleri Komutanlığı komite kademesi de değişti. Kararnameyle Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Harekât Başkanı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Denetleme ve Değerlendirme Başkanı, en önemli eğitim birliklerinden Piyade Okul Komutanı ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı Lojistik Başkanı değişti. 

Deniz Kuvvetleri'nde de değişim

Kararnameyle, Deniz Kuvvetleri'nde de Donanma Komutan Yardımcısı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı ile Kuzey Deniz Saha Komutanı, Güney Deniz Saha Komutanı değiştirildi. Ayrıca Mayın Filo Komutanı, Harp Filo Komutanı, Akdeniz Bölge Komutanı, Sap Komutanı ve İstanbul Boğaz Komutanı değiştirildi.