Trio’da Antalyaspor – Galatasaray maçının tartışmalı pozisyonları değerlendirildi: Penaltı beklenen anlar, ofsayt şüphesi taşıyan gol!


Süper Lig'in 9. haftasında Galatasaray, deplasmanda karşılaştığı Antalyaspor'u 3-0 mağlup etti. Sarı-Kırmızılılar, aldığı galibiyetle ligdeki yenilmezliğini sürdürürken karşılaşmadaki bazı pozisyonlar tartışma yarattı. Ali Şansalan ve ekibinin görev aldığı mücadelede özellikle penaltı beklenen anlar itirazlara neden oldu.


İŞTE KARŞILAŞMANIN TARTIŞMALI POZİSYONLARI

Yayıncı kuruluş beIN SPORTS'un Trio ekibi, Antalyaspor - Galatasaray maçındaki hakem kararlarını değerlendirdi. İşte Deniz Çoban, Bülent Yıldırım ve Bahattin Duran'ın yorumlarıyla masaya yatırılan Antalyaspor - Galatasaray maçının tartışmalı pozisyonları...


45+2. DAKİKADA GALATASARAY'IN PENALTI BEKLEDİĞİ POZİSYONDA DEVAM KARARI DOĞRU MU?


Bülent Yıldırım: Bu pozisyonda öncelikle ben, Veysel Sarı'yı eleştirdim. Çünkü ortada hiç top yokken rakibini uzun süre tutmak suretiyle ciddi bir risk aldı.


Bülent Yıldırım: Alttan hiçbir şey söz konusu değil. Yani ayaktan bir çelme, künde... Bunlardan bahsetmiyorum. Yalnız pozisyonun başlangıç, gelişme ve sonucu anlamında baktığımda rakibi adil olmayan bir şekilde top için mücadele yokken ısrarla tutup geriye doğru çekme var. Tam düşme anında Icardi'nin elini düşmenin şiddetini azaltmak için Veysel'in formasında gördüğü için hakem, orada yanıldı diye düşünüyorum. Bu pozisyon, benim için net bir penaltı.


Bülent Yıldırım: Şunu gördü muhtemelen. Sol elini... Karşılıklı bir çekme olduğunu düşündü ve yanıldı. Burada şöyle düşünmek lazım; iki oyuncu aynı anda bir ihlali yapıyorsa bile teknik olarak hangisi daha çok... Yani benzeri eylemde kim daha kusurlu? Net bir şekilde burada topla hiçbir şekilde oynamayan Veysel Sarı kusurlu. Ben onun penaltı olduğu fikrindeyim.


Deniz Çoban: Ben de Bülent hocam ile aynı fikirdeyim. Burada bir penaltı olduğunu düşünüyorum. Bülent hocamın o kullandığı kelimeyi ben de kullanacağım; mücadele, adil olmalı. Futbolda mücadele, adil şekilde yapılır. Şuradan bakarsanız top için mücadele eden kim, topla hiç ilgilenmeyip rakiple ilgilenen kim?


Deniz Çoban: Veysel, sadece ve sadece Icardi'yi hedefine almış. Icardi'yi bozmaya gidiyor. Tabir yerindeyse yaka paça indiriyor. Icardi'nin hedefinde top var. Topa uzanmaya çalışıyor ama Veysel'in uzun süren formadan tutması ve üstüne bir de topa doğru gitmesin diye topun aksi yönünde kuvvet uygulayarak Icardi'yi toptan uzaklaştırması ile bence bu net bir penaltı.


Deniz Çoban: Ama video yardımcı hakem açısından burada karışacağı bir pozisyon olmadığı fikrindeyim. Çünkü formadan tutmak tek başına ihlal değildir. Formayı tutup o tutmadan dolayı rakibi etkilemesi lazım. İlerlemesini etkilemesi lazım, hareketlerini kısıtlaması lazım. Bir başka görüş de çıkıp burada, 'Tutuyor formayı ama arkasından eliyle şöyle bir tutmuş. İlerlemesine engel olmuyor' diyebilir.

Bülent Yıldırım: Aynı fikirdeyim. Sübjektif konularda az çekti, çok çekti... İkili bir mücadele söz konusu. Hakemin de bir fikri varsa... İki eliyle tutup kanıtlı bir şekilde bunu yapmadığı sürece, aşırı güç kullanmadığı sürece bu tarz şarjlara video hakem müdahalede bulunamıyor. Bu da o nispette bir pozisyon. Yani sübjektif. Sana göre bana göre... Video hakemin müdahale etmemesi doğru.


Bahattin Duran: Ben ikinize de kendi fikrimden önce Ali Şansalan'ın yeri doğru mu diye soracağım. Buradan görüyor. Ne diyorsunuz? Önü hiç kapanıyor mu?


Bahattin Duran: Belki şurada kapandı. Yani daha iyi bir yer alıp bu pozisyonu farklı değerlendirir miydi sizce?


Bülent Yıldırım: Biraz daha yaklaşsaydı yani şu bölgelerde örnek veriyorum. Oraya kadar yaklaşmış olsa bunu çok daha net görürdü fikrindeyim.


Bülent Yıldırım: Açısı itibariyle uzakta kaldığı için emin olamadı.

Bahattin Duran: Ok işaretindeki iki oyuncu da sonra önünü kapatacak.

Bülent Yıldırım: Evet evet.

Bahattin Duran: Biraz daha sola gelseydi farklı düşünürdü.


Bahattin Duran: Pozisyon, benim için de penaltı. Hakem için aslında şöyle bir şans var; tamam, çekti ve çekmeyi belki yeterli görmedi ama ilerledikten sonra forma artık yukarı doğru da çıkıyor. Yani ısrarlı bir çekme söz konusu. Tutup çekip de bırakmıyor. Aslında forma, yukarı doğru çıkmış. Bel bölgesi de gözüküyor. Aslında yakalanabilecek bir pozisyondu. VAR müdahalesiyle ilgili de sizle aynı fikirdeyim ama pozisyon benim için de bir penaltıymış.


60. DAKİKADA LUCAS TORREIRA'NIN ELLE MÜDAHALESİNDE KART GEREKİR MİYDİ?


Bahattin Duran: Hakem, Ali Şansalan elle oynama verdi. Serbest vuruşla Antalyaspor, oyuna başladı. Bunun sonucunda ikinci sarı kart düşünür müyüz?

Deniz Çoban: Eline geliyor mu top? Dizinden mi?


Bahattin Duran: Dizinden elinden dirseğine geliyor diye görüyorum.

Bülent Yıldırım: Evet.

Deniz Çoban: Evet. Hakemin elle oynama olarak değerlendirmem ama biraz önce Torreira'nın sarı kart gördüğü pozisyonda saydık zaten. Niçin gösterilir? Umut vadeden atağı önler, sportmence olmayan şekilde oynar, oyunun imajını bozacak şekilde oynar, bir golü atmaya çalışır, bir golü kurtarmaya çalışır. Bunların hiçbiri yok burada. Burada sadece elle oynama var. İkinci sarı kart düşünülmez.


Bülent Yıldırım: Pilottan verelim. İhlali gördük. Dizden dirsek altına seken yer... Hızlı akan bir oyun. Geçse yine arkadaşının sırtı kaleye dönük. Umut vadeden bir atağın kesilmesi söz konusu değil. Bariz bir atak çıkışında taktik amaçlı bir gecikmiş elle oynama değil. Dolayısıyla sadece direkt serbest vuruş olur. Kart düşünülmez.


Bahattin Duran: Bir de en önemlisi zaten diziyle oynamaya çalışmış değil mi? Zaten mümkün olduğunca dizini sokmuş, kolunu da kapatmaya çalışmış. Tartışılabilir, kolu doğal konumda değil denebilir ama benim için de bu kesinlikle ne birinci sarı kart olur ne ikinci sarı kart olur.


62. DAKİKADA ADOLFO GAICH'İN YERDE KALDIĞI POZİSYONDA DEVAM KARARI DOĞRU MU?


Bülent Yıldırım: Şimdi birinci tespitim şu; hakem çok iyi yerler almaya çalışmasına ve kondisyonu çok iyi olmasına rağmen bugün ikinci defa yaklaşık olarak aynı bölgede bu defa sola gideyim derken yine çok mesafeli kaldı. Bu tespiti yapalım. Hakem, sağlıklı olarak bunu görmedi. Biz, ekranda da tabii bunu rahat rahat izlediğimiz zaman Adolfo Gaich'in de niye düştüğünü gördük.


Bülent Yıldırım: Görünen şu; burada da Icardi pozisyonunun tam aksine Adolfo Gaich topa vurmak için oynuyor, gidiyor ve rakibinin tek amacı ise onun sağlıklı vurmasını engellemek. Yani adil bir mücadele var mı yok mu bunu tartışacağız. Bakalım, top kime yakın? Gaich, kurtuldu ve vuruş dengesi bozuldu. Bu nasıl bozuldu?


Bülent Yıldırım: Burayı çok yavaş gitmemiz lazım. Muhtemelen yukarıya baktı yine hakem. Abdülkerim'in sağ dizine bakalım. Abdülkerim'in sağ dizi, Gaich'in sol ayağına arkadan vurmak suretiyle dikkatsiz bir müdahale oluştu ve vuruş kalitesi, vücut dengesi bozuldu. Bu pozisyonun penaltı olduğu fikrindeyim.


Deniz Çoban: Yani şu izahatı yapmamız lazım; oyuncular arkalı önlü kaldığı zaman topa sahip olup avantajı elde eden oyuncu, artık dokunulmaz gibi bir şey oluyor. Arkadan takip eden azami özen gösterecek, dokunmayacak, koordinasyonunu bozmayacak, durursa yavaşlarsa onun takılıp düşmesine sebep olmayacak. Bu sebeple Antalyalı oyuncu, öne geçip avantajı elde edip topu önüne aldıktan sonra artık Abdülkerim'in olanca dikkatini vermesi lazım. Bu temas, oyuncunun koordinasyonunu bozacak bir temas ve bozuyor da zaten. Bütününü izlersek zaten oyuncu dağılıyor. Ben de bunun bir penaltı olduğu fikrindeyim.

Bülent Yıldırım: Destek ayağı var ya vuruş yaptığı ayak değil destek ayağınız da bozulursa hemen akabindeki vuruş kalitenizi bozar.


Bahattin Duran: Bülent hocam da Deniz hocam da zaten çok güzel anlattı. Bence de Abdülkerim'in burada dikkatsiz bir müdahalesi var. Evet, dengesi bozuldu.


Bahattin Duran: Sonra bence topladı. Durdu. Üçüncü adımında vurdu. Hakem, penaltı verseydi saygı duyardım çünkü Abdülkerim, gerçekten arkadan dikkatsiz bir şekilde geliyor ama ben, o diz darbesinin çok fazla etkilemediğini düşünüyorum. Kesinlikle penaltı veren hakeme saygı duyarım. Ben, burada hakemin devam kararına doğru diyeceğim. Çünkü evet, burada darbeyi aldıktan sonra...


Bahattin Duran: Artık üç adım attı. Saygı duyuyorum. Dediklerinizi de çok iyi anlıyorum. Evet, koordinasyonu bozuldu diyorsunuz ama ben o kadar fazla bozulduğunu düşünmüyorum. Çünkü bayağı bir mesafe devam etti ve sonrasında da topa vurdu diye düşünüyorum.

Bülent Yıldırım: Evet, sübjektif olduğu için de video hakem müdahale edemez.

Bahattin Duran: Video hakem zaten kesinlikle karışmaz bu pozisyona.


Deniz Çoban: Kaç adım attı hocam?

Bahattin Duran: Üç.

Deniz Çoban: Üç adım. Dengeli üç adım mı attı?

Bülent Yıldırım: Yok, şarjlar devam ediyor zaten.

Deniz Çoban: Dengeli üç adım mı attı yani?

Bahattin Duran: Ben, dengeli demedim. Üç adım attı dedim.

Deniz Çoban: Ama üç adım attı da... Ayakta kalıp şut atmak istiyor oyuncu. O yüzden ayakta kalmaya çalışıyor.

Bahattin Duran: Tamam 'penaltı' diyeceğim Denizcim.

Bülent Yıldırım: Yok, diyebilirsin ama serbest şekilde atmıyor adımı. Şarj devam ediyor.

Deniz Çoban: Bana burada ben yeteri kadar etkilendiğini düşünmüyorum...

Bahattin Duran: Öyle diyorum zaten. Etkilendiğini düşünmüyorum dedim.

Deniz Çoban: Ama ona referans olarak attığı üç adımı göstereceksen zaten oyuncu, topa yetişmek için çaba veriyor. En son üçüncü adımını da atarken de dizlerinden çöküyor zaten. O yüzden sağlıklı vuramıyorum.

Bahattin Duran: Ben, sizinle aynı fikirde değilim.

Deniz Çoban: Yok, aynı fikirde olmayabilirsin ama üç adımı referans göstermen burada...

Bahattin Duran: Tamam, etkilenmedi dedim. Sonrasında üç adım attı vurdu. Etkilenmedi, tamam üç adım attığını söylemiyorum. Bence penaltı değil.


90+2. DAKİKADA VICTOR OSIMHEN'İN GOLÜ ÖNCESİNDE OFSAYT VAR MI?


Deniz Çoban: Şimdi burada, 4 dakikaya yakın bir kontrol yapıldı. Gol, 92'de oldu. Maçın bitmesine 3 dakika vardı. Hakem, burada yine dakikayı iyi hesaplayamadı. 1 dakika erken bitirdiği fikrindeyim. Bu gol olduğunda 3 dakika daha vardı. 3 dakika daha oynatıp maçı öyle bitirmesi lazımdı. Abdülkerim'in ofsayt olması durumunda bu pozisyon ofsayt olacaktı. Çünkü rakibiyle top için mücadeleye giriyor. Çok yakın. Osimhen, ofsayt olsaydı bu pozisyon yine ofsayt olacaktı. Çünkü o işte değişen kurala göre şurada kafayla oynayan Antalyasporlu oyuncu, kontrollü bilerek oynama yapmıyor. Kontrollü bir şekilde vurmuyor o kafayı.


Deniz Çoban: Yani burada video yardımcı hakemin kontrol etme sebebi... Bakın Abdülkerim, rakibine temas ediyor. Onunla top için mücadeleye giriyor. Eğer Abdülkerim önde olsaydı ofsayt olacaktı. Osimhen de önde olsaydı ofsayt olacaktı.


Deniz Çoban: Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi'nin de burada çalışmadığını hakemin beden dilinden anladık. Hakem, oyuncular niye bu kadar uzun sürdü diye itiraz ettiğinde oyuncular çok yakın birbirine, sistem ayırt edemiyor, o yüzden manuel çiziliyor gibi bir açıklama yaptı onlara da. O yüzden manuel çizilmesi, bu sistemin yumuşak karınlarından bir tanesi. Oyuncular, bir araya bu şekilde çok yakın olduklarında ayırt edilemiyor. Manuel çizdiler. Pozisyon, ofsayt çıkmadı. Diyecek bir şey yok ama Osimhen ya da Abdülkerim'den bir tanesinin elleri hariç herhangi bir uzvu önde olsaydı bu pozisyon ofsayt olacaktı. Ama bu gol temiz.


Bülent Yıldırım: Bu top geldiği zaman Abdülkerim'in en yakınında olan oyuncu kim biliyor musunuz? O ikili mücadeleden önce... Şurada ayağı referans alınan... 16 numaralı Oleksandr Petrusenko. Tamam mı? Burada siyah bir krampon görülüyor.


Bülent Yıldırım: O siyah krampon kime ait? O kafaları karıştırıyor. Çünkü biz baktığımızda Abdülkerim'in omzuyla başının kısmen önde olabileceği konusunda şüpheliyiz. Doğru mu?

Bahattin Duran: Doğru.

Bülent Yıldırım: Sonra video hakem çizgisinden gördük ki orada bir ayak var. Referans alınan bir ayak var. O ayak kimin ayağı onu gösterelim buradan.


Bülent Yıldırım: Yeşil krampon, Abdülkerim'in kramponu.

Bahattin Duran: Evet, Abdülkerim'in kramponu çok ayırt edici bir renkte. Fosforlu yeşil.

Bülent Yıldırım: Evet. O, bu pozisyon özelinde bizim şansımız. Video hakem de bu kontrolleri mutlaka yapmıştır.


Bülent Yıldırım: Şu anda daha çıktı. Topa vurulduktan çok sonra...


Bülent Yıldırım: 18 numaralı oyuncunun çorabına bakar mısınız? Maalesef kırmızının üzerine siyahı çok çektiği için veya ilk çorabı o bilmiyorum. O çıktığı için bu kafayı karıştırıyor. Tamam mı? Devam edelim.


Bülent Yıldırım: Çok da güzel bir gol atmış Osimhen. 18 numaralı oyuncunun... Ben 16 görmüştüm, yanlış görmüşüm. 18 numaralı oyuncunun o siyahla... Bakın, buradan da görülüyor. Çorabı gördünüz mü 18 numaranın? Uzaktan siyah gibi görünüyor.


Bülent Yıldırım: Video hakem çizgisi de geldi. Dolayısıyla pozisyonda ofsayt yok. Gol temiz.


Bahattin Duran: Evet, çok güzel özetlediniz. Ağzınıza sağlık ikinizin de. 42 numaralı Abdülkerim ya da 45 numaralı Osimhen, coğrafi olarak ofsaytta olsaydı bu pozisyonun sonucunda ofsayt kararı verilmeliydi. Çünkü Abdülkerim, Deniz Çoban'ın söylediği gibi rakibiyle mücadeleye girmiş olacaktı. Girmemiş olsa bile 18 numaralı oyuncu, kontrollü ve bilerek oynamıyordu topla. O top, direkt Osimhen'e geldiğinde de ofsayt olacaktı ama bu çizgide gördüğünüz şu mavi çizgideki o ayak, Antalyasporlu oyuncuya ait. Kırmızı çizgi de muhtemelen Abdülkerim'in omuz bölgesinden aşağı çizilen çizgi. Buradan da görüldüğü gibi pozisyon ofsayt değil. Galatasaray'ın üçüncü golü nizami.


Deniz Çoban: Çizginin çizilmiş olması da şunu gösteriyor ki video yardımcı hakeme göre de Osimhen ofsayt çıksaydı ya da Abdülkerim ofsayt çıksaydı bu pozisyon ofsayt olarak değerlendirilecekti.