Titanik’e seyahatte son: Oksijen seviyeleri bitti
Hafta sonu 1912 yılında batan yolcu gemisi Titanik'in enkazını incelemek için okyanusun dibine yolculuk düzenledikten kısa bir süre sonra bağlantısını kaybeden araçtakilerin oksijeni resmi olarak bitti.
Bütün dünyanın gözü kulağı Atlantik Okyanusu’nun derinlerinden gelecek müjdede… Geçen hafta pazar günü OceanGate Expeditions isimli şirkete ait Titan isimli araçta şirketin CEO’su Stockton Rush’ın yanı sıra İngiliz milyarder Hamish Harding, Fransız denizci ve kaşif PH Nargeolet ve Pakistanlı iş insanı Shahzada Dawood ve oğlu Süleyman yer almıştı.
12.500 feetlik derinliğe inmek için yola çıkan araçla bağlantı kısa bir süre sonra koparken, yetkililer perşembe günü TSİ 14.08’de araç içerisindeki oksijenin biteceğini duyurmuştu. Okyanusun altından güzel haberler beklenirken, maalesef kritik eşik geçildi.
Yetkililer okyanusun derinliğindeki araçta oksijenin bitmiş olma ihtimalinin büyük olduğunu açıklarken, karbondioksit seviyesinin artmasının araç içerisinde uyuşturucu etkisi yaratabileceği belirtildi. Uzmanlar, araç içerisindeki elektrik düzeneği dolayısıyla karbondioksit seviyelerinin çok yükseleceğini belirtti.
St. John’s Memorial Üniversitesi’nde görevli bilim insanı Dr. Ken Ledez, “Kapalı bir alan içerisindeki karbondioksit seviyesi yükseldikçe daha da sakinleşme görülür. Karbondioksit anestezi gazı görevi görür ve insanları uyutur” dedi.
Araç içerisinde hipotermi yaşanacağını vurgulayan Dr. Dale Mole ise, “Batan bir araç ya da denizaltı içerisinde mahsur kalan kişiler fiziksel ve ruhsal sıkıntı yaşayabilir. Kapalı alanda oksijenin bitmesi daha büyük bir sorun gibi gözükür fakat esas sorun karbondioksit olmalı. Kapalı bir alanda oksijen alıp vermek bir süre sonra havaya karbondioksit salınımına yol açar. Karbondioksit temizlenmezse etkileri çok olur” dedi.