Tırnaktaki dikey çizgiler ne anlama geliyor? Vitamin eksikliği belirtisi sanılıyordu! İşte yanıtı

Tırnak yüzeyinde oluşan dikey çizgiler sağlığın bir yansıması olarak kabul ediliyor. Uzmanlara göre, özellikle dikey çizgiler çoğu zaman zararsız olsa da hem yetişkinlerde hem de çocuklarda gözlemlenebilen bu dalgalanmaların vücudun genel durumuyla ilgili ipuçları verdiğini de belirtiyor. Peki, tırnaklardaki dikey çizgiler hangi hastalığın habercisi?

Tırnaklardaki beyaz lekeler ya da dalgalı görüntülerin vitamin eksikliğinden kaynaklandığına yönelik genel bir yargı var. 

Uzmanlara göre, bu dalgalanmalar genellikle zararsızdır ve yaşla birlikte sıkça ortaya çıkar. Ancak demir eksikliği, vitamin yetersizliği ya da dolaşım sorunları gibi durumların da belirtisi olabilir.

Bu çizgiler, tırnak kökünden ucuna kadar uzanarak çıkıntılı veya çukur görünebilir. Her yaş grubunda görülebilen bu durum, bazen sadece tırnağın doğal yapısından kaynaklansa da, sağlık sinyalleri de içerebilir. 


Uzmanlar da tırnak yapısındaki en küçük değişikliklerin vücudun genel durumuyla ilgili önemli ipuçları verdiğini hatırlatıp, sıklıkla sıkıntılı bir sorunun nedeni olmadığını belirtse de bu tür değişikliklerin fark edilmesi halinde, altta yatan olası bir eksikliğin tespit edilmesi için mutlaka kan testi yapılmasını öneriyor.

Tırnaklarda görülen beyaz lekelerin ise tırnaklara yönelik küçük travmalar ya da manikür sırasında kullanılan kimyasal ürünlere karşı alerjik reaksiyonlar dışında mantar enfeksiyonundan kaynaklanır.

Uzmanlar bunların dışında bu lekelerin, mantar enfeksiyonları veya bazı sistemik rahatsızlıklar (örneğin böbrek veya karaciğer sorunları) ile çinko ve D vitamini eksikliklerinden de kaynaklanabileceğini söylüyor.