TIRNAK YEMEK ORUCU BOZAR MI? | Oruçluyken tırnak yemek orucu bozar mı DİYANET?

11 ayın sultanı Ramazan'ın gelişiyle birlikte oruç tutmaya başlayan Müslümanlar, orucu bozan durumlar hakkında araştırmalara başladı. Her yıl belirlenen müddet zarfında sabah güneşin doğuşundan akşam batışına kadar olan müddet zarfında yeme içme faaliyetlerinin kısıtlandığı bu mübarek ayda, oruçlu şahıslar arama motorlarında 'Tırnak yemek orucu bozar mı? Oruçluyken tırnak yemek orucu bozar mı DİYANET?' sorularının karşılığını araştırıyor Ayrıntılar haberimizde...

TIRNAK YEMEK ORUCU BOZAR MI? | Ramazan ayının gelişiyle birlikte oruç ibadetini idrak eden milyonlarca Müslüman, orucun hangi durumlarda bozulacağını araştırıyor. Oruç tutmak maksadıyla niyet edilmesinin akabinde iftar vaktine kadar insanların bir şey yiyip içmemesini emreden İslamiyet, güneşin doğuşundan gün batımına kadar bu açlığın sürdürülmesini buyurmuştur. Pekala tırnak yemek orucu bozar mı? Oruçluyken tırnak yemek orucu bozar mı? İşte Diyanet'in açıklamalarıyla merak edilenler...

ORUÇLUYKEN TIRNAK YEMEK ORUCU BOZAR MI DİYANET?

Diyanet İşleri Başkanlığı, geçmişte tırnak yeme alışkanlığı için fetva yayınlamıştı. Diyanet'in fetvasına nazaran, tırmak Yemek ve tırnağı yutmak orucu bozar. Diyanet'in fetvasında, "Oruçlu kimse tırnağını ve dudağından bir kesim yutsa orucu bozulur. Ağzın içinde bir kesim yutsa bozulmaz. Ağız bazen vücudun içi sayılır. Bunun için oruçla kimse, tükürüğünü yutarsa orucu bozulmaz" biçiminde aktarılıyor.

Abdest yahut guslün geçerli olması için suyun, vücudun yahut abdest organlarının yıkanması gereken kısmın her tarafına ulaşması gerekir. Yıkanması gereken yerlerde kuru yer kalırsa gusül ve abdest geçersiz olur. Abdest alacak yahut gusledecek kimsenin vücudunda, suyun deriye ulaşmasını engelleyecek bir şey varsa evvel onu gidermesi gerekir. (Müslim, Tahare, 31; Ebu Davut, Taharet, 99; Ali el-Kari, Fethu babi'l-İnaye, I, 31).

Bu prestijle, hoşluk hedefi ile tırnakların üzerine yapıştırılan yapay tırnaklar suyun kişinin kendi tırnağına ulaşmasına pürüz olacağı için gusül ve abdeste de mani olur.

Ancak tedavi hedefi ile zarurî olarak vücuda takılan yahut yapıştırılan kalıcı gereç ise suyun vücuda ulaşmasına pürüz olsa bile, gusül ve abdeste mahzur olmaz. Bu türlü durumlarda takılan yahut yapıştırılan şeyin üstünün yıkanması, bu da mümkün olmazsa üzerinin mesh edilmesi kafidir. Çıkarılıp takılabilen tırnakların ise abdest ve gusül için çıkartılıp altlarının yıkanması gerekir. Takma tırnak oruç tutmaya mani değildir. Çünkü yeme içme üzere bir süreç değildir.

ORUCU BOZAN ŞEYLER NELERDİR?

Orucun temel ögesi, yeme, içme ve cinsel ilgiden uzak durmak, nefsi bunlardan yoksun bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu manaya gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile üzere keyif veren tütün kökenli dumanlı unsurlar ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm hususlar oruç yasakları kapsamına girer (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, III, 386-387). Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da birebir karara tabidir.