TİP Parti Meclisi Üyesi Özgür Urfa: Can Atalay’ın tahliye kararı derhal çıkmalı; Hatay halkının iradesi gasp ediliyor

TİP Parti Meclisi Üyesi Özgür Urfa: Can Atalay'ın tahliye kararı derhal çıkmalı; Hatay halkının iradesi gasp ediliyor

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Parti Meclisi Üyesi Özgür Urfa, Can Atalay'ın Hatay'dan TİP milletvekili seçilmiş olmasına rağmen cezaevinde tutulmasının hukuksuz olduğunu belirterek, "Hatay halkının iradesi 6 gündür gasp ediliyor" dedi.

Gerçek Gündem'e konuşan Urfa, Yargıtay Cumhuriyet Savcılığı'na teslim edilen dosyanın halen ilgili daireye gönderilmediğini açıkladı.

“Değerlendirmenin seçim sonrasına bırakılması siyasi bir karar”

Atalay'ın her geçen saat Anayasa'ya aykırı şekilde saat özgürlüğünden yoksun bırakıldığını belirten Urfa, şu ifadeleri kullandı:

“Buradaki esas problem, hukuki değil siyasi bir süreç yürütülüyor bizce. Tahliye talebinin seçimden önce yapılmış olmasına rağmen bunun değerlendirmesinin seçim sonrasına bırakılmış olması sürecin siyasi olduğunu gösteriyor.”

“Türk Ceza Kanunu'na göre suç işleniyor”

Atalay’ın milletvekili olduğunun Resmi Gazete’de yayımlanarak bir kez daha ilan edildiğini belirten Urfa, şunları kaydetti:

“Resmi olarak hem mazbatasını aldı hem de Resmi Gazete’de de ilan edildi. Resmi Gazete, devletin resmi yayın organı. Mazbatayla birlikte YSK’nin kararı bir kez daha tescil edilmiş oldu. Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’ diye bir suç var TCK’de. Hukuksuz şekilde kişilerin cezaevinde tutulması bu suçun işlenmesi sonucunu doğuruyor. Ve bu suç kamu görevlileri tarafından işlenirse de 10 yıla kadar hapis cezası var. Yargıtay üyeleri de birer hukukçu ve TCK’deki bu maddenin de bilincindeler.”

“Hatay halkının iradesi gasp ediliyor”

Tahliye kararının bir an önce çıkması gerektiğini savunan Urfa, sözlerine şöyle devam etti:

“Sürecin tamamlanarak tahliye kararını vermeleri hem hukuken gerekiyor hem de Can Atalay 76 bin oy alarak halkın iradesini temsil eden bir kişi, tüm Hatay’ın milletvekili… Bir seçmen iradesinin de gasp edilmesi söz konusu. Sadece Can Atalay’ın değil Hatay halkının da aslında iradesi 6 gündür gasp ediliyor.”

“Cezaevinde keyfi şekilde tutulan tüm arkadaşlarımız derhal tahliye edilmeli”

Urfa, Gezi Davası sebebiyle cezaevinde tutulanların da serbest bırakılması çağrısını yineledi ve sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Bugün 31 Mayıs, Gezi’nin 10. yıl dönümü. Gezi davası sebebiyle haksız ve keyfi şekilde tutulan tüm arkadaşlarımızın derhal tahliye edilmesi gerekiyor. Can Atalay’ın ise Anayasa’nın 83’üncü maddesi gereği zaten milletvekili seçilmiş olması sebebiyle hızlıca serbest bırakılması gerekiyor. Bu talebi yineliyoruz.”