Tek darbede köprüyü yıkan geminin şirketi, milyonlarca dolar ceza ödedi

ABD hükümeti, 26 Mart günü Francis Scott köprüsünün bacağına vurarak köprünün yıkılmasına sebep olan yük gemisinin şirketlerine, milyonlarca dolar ceza kesti.

ABD'de 26 Mart günü bir yük gemisinin çarpması sonucu 77 yıllık Francis Scott Key köprüsü yıkılmış, köprü üzerinde çalışan 6 restorasyon işçisi ölmüştü.

Köprü yıkılması, uluslararası kuru yük limanına olan girişi engellemiş ve limanı kullanan şirketlerin büyük zarar etmesine sebep olmuştu. Bunun yanında ABD hükümeti, köprünün enkazının temizlenmesi ve yeniden inşasına başlanması için milyonlarca dolar harcamıştı.

ABD hükümeti şimdi, bu harcamaların önemli bir kısmını köprüyü yıkan geminin bağlı olduğu şirketten alacak. Singapur'a bağlı, Dali limanı merkezli Grace Ocean taşımacılık şirketi ve geminin sahibi Synergy Marine şirketi 102 milyon dolar ceza ödeyecek.

Ödenen cezanın bir kısmı, 2028 yılında yeniden inşası tamamlanması beklenen köprünün açılış masraflarına da gidecek. Singapur kaynaklı şirketler, aynı zamanda Baltimore şehrinin açtığı dava ile de baş etmeye çalışıyor.