Taçsız Kral Pele vefatının birinci yılında anılıyor

Son dakika spor haberleri... Dünya futbolu ve Brezilya'nın efsane isimlerinden Taçsız Kral lakaplı Pele, vefatının birinci yılında anılıyor. Ülkesinde 19 yıl Santos'ta oynadıktan sonra mesleğini ABD'de sonlandıran Pele, 1000'in üzerinde gol atarak unutulmazlar ortasına girmişti.

Futbol dünyasının efsane isimlerinden Brezilyalı Pele, vefatının birinci yılında anılıyor. Kolon kanseri nedeniyle uzun mühlet tedavi gören ve 29 Aralık 2022'de ömrünü yitiren Pele, gerisinde başarılarla dolu bir meslek bıraktı.

Birçok sporsevere nazaran dünyanın en güzel futbolcusu Pele, Brezilya Ulusal Kadrosu ile mesleğine sığdırdığı 3 Dünya Kupası, kulüp ve ferdi başarılarıyla futbol dünyasında iz bırakan isimlerden biri olarak hayata gözlerini yumdu.

Kariyerini ABD'nin New York Cosmos takımında noktalamadan evvel ülkesinde 19 yıl giydiği Santos formasıyla 1000'in üzerinde gole imza atan Pele'nin heykeli, Brezilyalılar için futbolun doğduğu yer Maracana Stadı'nın önüne dikildi.

YOKSULLUKTAN ÇIKAN BİR FUTBOL EFSANESİ

Tam ismiyle Edson Arantes do Nascimento, Brezilya'nın Tres Coraçoes kentinde Dondinho isimli kendisi üzere futbolcu olan baba ile Celeste Arantes isimli annenin oğlu olarak 23 Ekim 1940'ta dünyaya geldi.

İki çocuklu fakir bir ailenin büyük çocuğu olan Brezilyalı efsanevi futbolcuya, okul arkadaşları tarafından o devir örnek aldığı Vasco da Gamalı oyuncu Bile'ye istinaden "Pele" takma ismi verildi.

Küçük yaşlarda kafelerde garson olarak çalışan, muhakkak yaşa kadar bir futbol topu dahi bulunmayan Pele, yeşil alanlara birinci adımını, Bauru Athletic Club ile attı ve Sao Paulo Gençler Eyalet Şampiyonası'nda 1954-1956 yıllarında üst üste 3 sefer şampiyonluk yaşadı.

Genç gruptaki antrenörü Waldemar de Brito tarafından Santos Kulübüne denenmeye götürülen Pele'nin başarılarla dolu mesleği, 1956'da burada birinci profesyonel mukavelesini imzalayarak başladı.

BAŞARILARLA DOLU SANTOS YILLARI

Santos'taki birinci yılında şimdi 16 yaşındayken gol krallığı yaşayan Pele; Real Madrid, Juventus ve Manchester United'ın transfer tekliflerine karşın kendisini "milli hazine" olarak nitelendiren Brezilya hükümetinin transferine müsaade vermemesi nedeniyle grubundan ayrılmadı.

Pele, kadrosuyla geçirdiği 19 yıl boyunca 10 eyalet ve 6 lig şampiyonluğu, ikişer Libertadores Kupası ve Kıtalar Ortası Kupa kazandı.

MİLLİ KADRO KARİYERİ

Pele, genç yaşından itibaren forma giymeye başladığı Brezilya Ulusal Kadrosu'na altın çağını yaşattı.

İlk maçına 1957'de Maracana Stadı'nda Arjantin karşısında 16 yaş 9 aylıkken çıkan genç Pele, 2-1 kaybettikleri çabada kadrosunun tek golüne imza atarak o periyot ulusal ekipler seviyesinde en genç yaşta gol atan futbolcu oldu.

İsveç 1958, Şili 1962 ve Meksika 1970'teki dünya kupalarında "Sambacılar" ile 3 sefer şampiyonluk yaşayan Pele, tertipte 3 kupa kaldıran tek oyuncu unvanını aldı.

Brezilya Ulusal Ekibi ile 1957-1971 yıllarında 92 defa alana çıkan "Siyah İnci" lakaplı Pele, 77 gole imza attı.

ABD'DE FUTBOLA VEDA ETTİ

Pele, Santos'tan ayrıldıktan sonra futbol mesleğine tekrar Amerika kıtasında devam etti.

ABD ligi gruplarından New York Cosmos'ta 1975-1977 yıllarında uğraş eden Brezilyalı efsanevi oyuncu, son yılında lig şampiyonluğu yaşadı.

Futbol hayatının akabinde ülkesinde spor bakanlığı, FIFA ve Santos'un futbol elçiliğini yapan Pele, New York Cosmos'un onursal başkanlığı, Birleşmiş Milletler ve UNESCO'nun uygun niyet elçiliği üzere vazifeler üstlendi.

KİŞİSEL BAŞARILARI

Pele, Brezilya liginde 3, eyalet liginde 11, Libertadores Kupası ve Kupa Amerika'da birer kere gol krallığı yaşadı.

Dünya Kupası Hayal Grubu'nda yer alan Pele, 1952 FIFA Dünya Kupası'nda "en uygun genç oyuncu", 1958 FIFA Dünya Kupası'nda "gümüş top" mükafatları kazandı, 2013'te ise FIFA Altın Top Onur Ödülü'ne layık görüldü.

Ayrıca Pele'ye FIFA, Memleketler arası Olimpiyat Komitesi, UNICEF ve TIME mecmuası tarafından yüzyılın futbolcusu ve atleti unvanları verildi.

"Siyah İnci", "Futbolun Kralı", "Kral Pele" üzere lakaplar takılan efsane futbolcu, bin gol barajını aşan oyunculardan biri oldu. Pele, 1363 maçlık mesleğine 1279 gol sığdırarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi.