TABAN FİYAT ARTIRIMI SON DAKİKA Minimum fiyat aşikâr oldu mu 2024

ASGRİ FİYAT 2024 SON DAKİKA... Yeni minimum fiyat toplantısı için geri sayım başladı. 2024 yılı minimum fiyat ölçüsü vatandaşlar tarafından merak ediliyorve son dakika minimum fiyat gelişmeleri de yakından takip ediliyor. Pekala, taban fiyat toplantısı ne vakit? Ayrıntılar haberimizde...

ASGARİ FİYAT SON DAKİKA | Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Kabine toplantısının akabinde yaptığı açıklama ile minimum fiyat artırımı hakkında merak edilen soruları yanıtladı. Milyonlarca vatandaşı etkileyecek olan taban fiyatın yanı sıra patrona takviye konusuna da değinen Bakan Işıkhan'ın açıklamaları ve 2024 taban fiyat artırımı hesaplamalarını sizler için derledik.

2024 YENİ MİNİMUM FİYAT NE VAKİT AŞİKÂR OLUR?

Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Kabine toplantısını akabinde basın mensuplarının sorularını cevapladı. "İlkemiz çalışanlarımızı enflasyona ezdirmemek" bildirisi veren ve 11 Aralık Pazartesi günü görüşmelere başlayacak olan Taban Fiyat Tespit Komitesi'nin çalışmalarına işaret eden Bakan Işıkhan, "Ocak ayından itibaren geçerli olacak minimum fiyatı 31 Aralık'a kadar Resmi Gazete'de yayımlamak zorundayız. Komiteler ne kadar süratli çalışırlarsa biz de sonucu o kadar süratli açıklayacağız. Şu an tüm göstergeler olumlu gidiyor" formunda konuştu.

Temmuz ayındaki üzere süratli bir biçimde taraflara bir ortaya gelip Pazartesi günü süreci başlatacaklarını söyleyen Işıkhan, "Komisyonlarla bürokratlarımız çalışıyor, teknik çalışmalar yapılıyor. Biliyorsunuz bakanlıklardan temsilciler geliyor, erken bitirilmesi konusunda onların çalışmaları bize hal verecek. Ocak ayından itibaren geçerli olacak taban fiyatı 31 Aralık'a kadar Resmi Gazete'de yayımlamak zorundayız. Kurullar ne kadar süratli çalışırlarsa biz de sonucu o kadar süratli açıklayacağız. Şu an tüm göstergeler olumlu gidiyor. Pazartesi TÜRK-İŞ ve TİSK liderimizle bir açılışımız olacak" dedi.

İŞVERENE DAYANAK VERİLECEK Mİ?

Süreci Lider Recep Tayyip Erdoğan'a da arz ettiğini tabir eden Bakan Işıkhan, "İlkemiz her zamanki üzere çalışanlarımızı enflasyona ezdirmemek" bildirisini yineledi. Öte yandan "İşveren dayanağı ile ilgili bir çalışma olur mu" sorusunu da yanıtsız bırakmayan Bakan Işıkhan, "Bu hususların hepsini değerlendireceğiz" yanıtını verdi.

5 AYLIK ENFLASYON FARKINA NAZARAN TABAN FİYAT ARTIRIMI HESAPLAMA

Haziran ayında 1351,59 olan Tüketici Fiyat Endeksi Kasım ayında 1806,50'ye yükseldi. Böylelikle 5 aylık enflasyon oranı yüzde 33,66, refah hissesi hariç 5 aylık SSK ve Bağ-Kur emekli artırımı yüzde 33,66, 5 aylık memur enflasyon farkı yüzde 26,09, memur toplu mukavele artırımı yüzde 15, 5 aylık memur artırımı yüzde 45 oldu. Aralık ayının enflasyonu 0 çıksa dahi emekli ve memur bu artırımları almaya hak kazanmış oldu. Aralık sayılarının açıklamasıyla emekli ve memur maaş artırımlarının yükselmesi bekleniyor.

Asgari fiyatta de en az memura yapılacak artırım oranında artış beklenirken halihazırda brüt 13.414,50 ₺ ve net 11.402,32 ₺ olan minimum fiyatın yeni artırımla birlikte brüt 19.451,02 ve net 16.533,36 ₺ olması ihtimalleri konuşuluyor.

TABAN TEKLİF AÇLIK SONU OLACAK

Türk-İş Genel Lideri Ergün Atalay, artırım masasında personelleri temsil edecek Türk-İş'in pazarlığı, 4 kişilik bir ailenin açlık sonu olarak açıkladığı 14 bin 25 liranın üzerinden başlatacağını belirtti. Minimum fiyatın bu sayının üzerinde olması gerektiğini belirterek "Zam devam ettiği için bırakın sene sonunda, insan üç ay bu fiyatla yönetim edemiyor" diyen Atalay, bu sonun üzerinden bir pazarlık olacağını kaydetti.

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN 'ENFLASYONA EZDİRMEYİZ' ÇIKIŞI

Başkan Erdoğan, kendisine sorulan 'asgari fiyata yüzde 35 oranında artırım yapılacağı tezleri ve hem de Bakan Işıkhan'ın tek artırım açıklaması' hakkında değerlendirmelerde bulundu.

"Asgari fiyatla ilgili Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan şu anda çalışmalarını yapıyor. Bu çalışmalarını olgunlaştırdıktan sonra en son tabloyu önümüze koyacak. Zira burada emekçi, patron temsilcileri ile görüşmelerini bitirdikten sonra bize neticeyi getirecek. Biz de kendisini dinleyeceğiz. Ondan sonra en uygun taban fiyat neyse bunun kararını vereceğiz. Bütün sıkıntı tarafları mağdur etmeden bir sonuca varabilmek." tabirlerini kullanan Lider Erdoğan, "Asgari fiyat artışı esasen biliyorsunuz yıl içinde bir seferdir. Bir defa verilecek artırımla bu iş biter. Bunun da sorumlusu birinci derecede Çalışma Bakanımız Vedat Işıkhan'dır. Biz vatandaşımızı bugüne kadar enflasyona ezdirmedik ve ezdirmeyiz." formunda konuştu.

ASGARİ FİYAT TOPLANTISI NE VAKİT 2024?

2024 yılına ait minimum fiyat artırımını belirlemek için birinci toplantı 11 Aralık 2023 Cuma günü yapılacak. Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanlığı öncülüğünde yapılacak toplantının saat 14.00'te başlaması beklenirken toplantı saatine ait resmi bilgi verilmedi. Toplantının bitiş saati bilinmezken milyonlarca minimum fiyatlı çalışanın yanı sıra emeklilerin, özel dal ve kamu çalışanlarının, dul ve yetimlerin aylığını da etkileyecek olan minimum fiyatın, Aralık ayının son haftasında netleşmesi bekleniyor.

ASGARİ FİYAT TESPİT KOMİTESİ TOPLANTISINA KİMLER KATILACAK?

İşçi, patron ve hükümet temsilcilerinden oluşan 15 kişilik Minimum Fiyat Tespit Kurulu'nda personel tarafını temsil eden TÜRK-İŞ bu yıl 5 kişilik heyete 4 taban fiyatlı emekçi verecek. TÜRK-İŞ heyetinde yalnızca, heyete başkanlık edecek üye sendikacı olacak. Kurulda patron kısmını Türkiye Patron Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil edecek. Kurulda TİSK ve kamu ismine da beşer kişilik üye vazife yapacak.

"İŞÇİ VE PATRON BÖLÜMÜNÜN AZAMÎ YARARI GÖZETİLECEK"

Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Minimum Fiyat Tespit Kurulu'nun aralık ayında toplanacağını belirterek, şu an teknik hazırlıkların yapıldığını söyledi. Vatandaşları enflasyona ezdirmeyeceklerini kaydeden Bakan Işıkhan, "Allah müsaade verirse toplumsal diyalog kanallarını geliştirerek, daima birlikte, her iki tarafın da emekçi ve patron kesitinin de azamî yarar elde edeceği bir noktada uzlaşacağımıza inanıyorum. Tıpkı temmuz ayında yaptığımız görüşme üzere. Onda da fark ettiyseniz çok güzel bir biçimde yönettik toplumsal diyalog sürecini. Allah utandırmazsa, inşallah aralık ayında bu toplantımızı gerçekleştireceğiz. Aralık sonunda bitirmek zorundayız. Güzel olur inşallah" diye konuştu.

2023 TABAN FİYAT NE VAKİT AÇIKLANDI?

2023 yılının minimum fiyat meblağını belirlemek için Minimum Fiyat Tespit Komitesi, alışılmışın dışına çıkarak her yıl yapılan 4 toplantının sayısını 3'e düşürdü. 20 Aralık'ta yapılan son toplantının akabinde minimum fiyat, 22 Aralık 2022 tarihinde Lider Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı.

ASGARİ FİYAT NE KADAR OLACAK?

Asgari fiyat mevcut durumda Temmuz ayında uygulanan orta artırım ile net 11.402 olarak uygulanıyor. Yeni minimum fiyat belirlenirken 3 başlık referans olacak: 6 aylık enflasyon sayıları ve memur artırım beklentileri dikkate alındığında yüzde 39,61 ve yüzde 51,46 oranı yeni taban fiyat için artırım müzakereleri olarak masada yer alacak. Kabaca yeni taban fiyat için yüzde 40, 45 ve 50 formülü üzerinde şekillenecek.

Hesaplanan sayılara nazaran net minimum fiyat tablosu aşikâr oldu. İşte yeni artırım tablosu:

YÜZDE 30 ARTIRIM YAPILIRSA:

💰 BRÜT TABAN FİYAT: 17.438,2 ₺

💰 SGK PRİMİ (%14):2.441,34 ₺

💰 İŞSİZLİK SİG. PRİMİ (%1): 174,38 ₺

💰 KESİNTİLER TOPLAMI: 2.615,72 ₺

💰 NET TABAN FİYAT: 14.822,48 ₺

YÜZDE 35 ARTIRIM YAPILIRSA:

💰 BRÜT TABAN FİYAT: 18.108,9 ₺

💰 SGK PRİMİ (%14):2.535,24 ₺

💰 İŞSİZLİK SİG. PRİMİ (%1): 181,08 ₺

💰 KESİNTİLER TOPLAMI: 2.716,32 ₺

💰 NET TABAN FİYAT: 15.392,57 ₺

YÜZDE 40 ARTIRIM YAPILIRSA:

💰 BRÜT TABAN FİYAT: 18.780,3 ₺

💰 SGK PRİMİ (%14):2.629,24 ₺

💰 İŞSİZLİK SİG. PRİMİ (%1): 187,81 ₺

💰 KESİNTİLER TOPLAMI: 2.817,052 ₺

💰 NET MİNİMUM FİYAT: 15.963,24 ₺

YÜZDE 45 ARTIRIM YAPILIRSA:

💰 BRÜT TABAN FİYAT: 19.450

💰 SGK PRİMİ (%14):2.723 ₺

💰 İŞSİZLİK SİG. PRİMİ (%1): 194,51 ₺

💰 KESİNTİLER TOPLAMI: 2.917 ₺

💰 NET MİNİMUM FİYAT: 16.532 ₺

YÜZDE 50 ARTIRIM YAPILIRSA:

💰 BRÜT MİNİMUM FİYAT: 20.121,75 ₺

💰 SGK PRİMİ (%14):2.817,45 ₺

💰 İŞSİZLİK SİG. PRİMİ (%1): 201,217 ₺

💰 KESİNTİLER TOPLAMI: 3.018,667 ₺

💰 NET TABAN FİYAT: 17.103,083 ₺