Suriye’ye dönenlere görünmez tehdit: Her adım bir risk oluşturuyor
Esad rejiminin devrilmesiyle vatanlarına dönmeye çalışan on binlerce Suriyeli, milyonlarca patlamamış mayın ve mühimmat tehlikesiyle karşı karşıya. Özellikle Halep, Humus ve Şam çevresinde yoğunlaşan bu patlayıcıların, dönüş yolundaki mülteciler için büyük risk oluşturduğu belirtildi. Mayınlar, tarım faaliyetlerini de tehdit altına alıyor.
61 yıllık Esad rejiminin devrilmesinin ardından on binlerce Suriyeli, yıllar sonra vatanlarına dönüş yoluna geçti. Ancak New York Times'ın haberine göre ülke genelinde savaşın mirası olan milyonlarca patlamamış mayın ve mühimmat, ülkelerine dönen Suriyeliler için ölümcül bir tehdit oluşturuyor.
Patlamamış mayınların imhasında uzmanlaşan insani yardım kuruluşu HALO Trust, bu patlayıcıların özellikle batı Suriye’deki yoğun nüfuslu bölgelerde yaygın olduğunu belirtti. Ülkeleri, bu mayınların imhası için eyleme çağırdı.
HALO Trust'un Suriye program yöneticisi Damian O’Brien, “Böylesine bir manzarayla daha önce hiç karşılaşmadım,” dedi. Her gün mayınlı alanlardan geçen binlerce insanın mayınların üzerine bastığını söyledi.
Örgüt, patlayıcıların tarlalardan köylere, kasabalardan şehirlere kadar çok farklı alanlarda gömülü kaldığını belirtti. Bu mayınların özellikle Halep, Humus ve Şam gibi büyük kentlerin çevresinde yoğunlaştığını bildirdi.
HALO, patlamamış mühimmatları temizlemek için çalışmalarını sürdürse de, yalnızca 40 mayın temizleyici araç için gerekli finansmanın sağlandığını belirtti.
HALO’nun Suriye operasyon müdürü Mouiad Alnofoly, “Hiç kimse mayınların nerede saklı olduğunu bilmiyor. Yanlış bir yola sapmak ölümcül sonuçlar doğurabilir,” açıklamasını yaptı.
Özellikle çocuklar için ölümcül bir risk oluşturan mayınlar ve el bombası gibi patlamamış küçük mühimmatlar, oyun oynayan çocuklar için tehlike arz ediyor.
Bu tarz patlayıcılar, tarım alanlarında da yayıldığı için tarım faaliyetlerini kötü etkiliyor ve çiftçilerin çalışmasını önlüyor. Kazmayı toprağa vuran çiftçi, her darbede ölümcül bir risk alıyor.
Dünyanın farklı bölgelerinde, savaş sonrası mayın temizleme süreçleri uzun yıllar alabiliyor. Laos’ta ABD tarafından bırakılan patlayıcılar on binlerce kişinin ölümüne ve yaralanmasına yol açmıştı. Kosova'da ise halen patlamamış mayınlar bulunuyor.