Suç kaydı olan yabancılar Türkiye’de nasıl geziyor?

Gazeteci Fatih Ergin, Suriyelilerin danışmanlık adı altındaki şirketlere para vererek haklarındaki suç kayıtlarını kontrol ettirdiğini söyledi. Ergin, söz konusu şirketlerin 'şeytana pabucunu ters giydirecek' bir diğer yöntemini de ilk kez SÖZCÜ TV’de anlattı…

Gazeteci Fatih Ergin, SÖZCÜ TV’de İpek Özbey’in sunduğu Nokta Atışı programında önemli bir iddiayı gündeme getirdi.

Sığınmacıların haklarındaki kayıtları bin lira karşılığında bir danışmanlık şirketi aracılığıyla öğrendiklerini ifade eden Ergin, suç kaydı çıkan Suriyelilerin yakalanmamak için çeşitli dolandırıcılıklara başvurduğunu belirtti.

Ergin, suç kaydı çıkmayan kişilerin dahi bazı memurlar aracılığıyla kandırılarak Suriye’ye gönüllü bir şekilde gönderildiği, bu kişilerin daha sonra 3 bin 500 dolar karşılığında Türkiye’ye sokulduğunu kaydetti.

Ergin’in açıklamaları şu şekilde:

- "Bin lira vererek kendileri hakkında bir arama kaydı oluşturulmuş mu, tahdit kodu oluşturulmuş mu, suç kaydı var mı bunu öğreniyor. Tercüme ofisleri var, danışma ofisleri var, yine Suriyelilerden oluşuyor. Buraya bin lirayı veriyor, bu ofistekiler de Göç İdaresi’nde veya emniyetteki “anlaşmalı memurlar” ile irtibata geçiyor ve o kişinin hakkında sorgulama yaptırıyorlar.

- Mesela Suriyeli bir sığınmacı, bin lira vererek sorgulamasını yaptırmış, ardından ona bu ekran gönderilmiş. Ben direkt onlardan elde ettim…

- Peki sonra ne oluyor? Öğrendiler, suç kaydı var. Bir polis uygulaması var bir yerde, oraya girmiyor. Resmi daireye gitmiyor, hastaneye gitmek zorunda kalırsa durumu sıkıntılı olmayan başka bir Suriyelinin kimliğini kullanıyor.

"TÜRKİYE'YE TEKRAR GETİRMEK İÇİN 3 BİN 500 DOLAR ALIYORLAR"

- Şeytana pabucunu ters giydirecek yöntem. Zengin Suriyelileri gözüne kestiriyorlar. Herhangi bir suçu, araması yok. Diyorlar ki senin tahdit kodun var diyorlar. Anlaşmalı memurlar tarafından tahdit kodunu koyduruyorlar. Diyorlar ki bunu kaldırmamız için 50-100 bin lira alıyorlar. Sonra kaldıramıyoruz diyorlar. Sen Suriye’ye gönüllü geri dönüş yap, biz seni tekrar geçireceğiz sınırdan diyorlar. Çünkü Suriye’ye gönüllü dönüş yaptığında dosya kapanıyor. Suriye’den tekrar geçirmek için 3 bin 500 dolar alıyorlar."

TAHDİT KODU NEDİR?

Tahdit kodu, Türkiye’deki yabancı uyruklularının ülkeye giriş çıkışı ve ülkedeki süreciyle ilgili kontrol mekanizması oluşturan idari bir kod.