S&P Türkiye’nin kredi notunu yükseltirken Mahfi Hoca’dan ilk yorum
Standard and Poors (S&P) Türkiye'nin kredi notunu B'den B+'ya yükseltti. Deneyimli iktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez, S&P kararını "Olumlu bir gelişme" olarak nitelendirdi. Peki kredi derecelendirme kuruluşlarının ülkeler için belirlediği bu notlar ne anlama geliyor? İşte S&P, Moody's ve Fitch'in kredi notları ve Türkiye için anlamı...
Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin kredi notunu 'B'den 'B+'ya yükseltirken, kredi notu görünümünü 'pozitif' olarak korudu.
Eski Hazine Müsteşarı, iktisatçi Dr. Mahfi Eğilmez, S&P'in Türkiye kararını X (Twitter) hesabından değerlendirdi.
Mahfi Eğilez, S&P'nin kararını "olumlu bir gelişme" olarak nitelendirirken, "CDS priminin 300'ün altına gelmiş olması da bu olumlu gelişmeyi destekliyor" ifadesini kullandı.
Mahfi Hoca'nın yorumu şöyle:
* Standard and Poors'un Türkiye'nin kredi notunu B'den B+'ya yükseltip görünümü pozitif olarak belirlemesi olumlu bir gelişme. CDS priminin 300'ün altına gelmiş olması da bu olumlu gelişmeyi destekliyor.
Buna göre; S&P’nin B+ notu ‘Yüksek Spekülatif Düzey’ anlamına gelirken, yatırım kategorisi olarak ise 'Düşük Düzey’de yer alıyor. S&P’nin notu Yatırım Eşiği’nin hemen altında yer aldı.
Moodys’in B3 notu da benzer şekilde ‘Yüksel Spekülatif Düzey’de kalıyor, yatırım olarak da 'Düşük Düzey’e karşılık geliyor.
Fitch’in B olarak açıkladığı Türkiye notu da 'Yüksek Spekülatif Düzey' açıklamasına karşılık gelirken, yatırım seviyesi olarak 'Düşük Düzey’in içinde yer alıyor.