SON DAKİKA MİNİMUM FİYAT 2024 | Taban fiyat artırımında 2. toplantı yaklaşıyor! İşte masadaki sayılar

Minimum Fiyat Tespit Kurulu, 11 Aralık Pazartesi günü yapılan birinci toplantının akabinde 2. toplantının tarihini duyurdu. Toplantının akabinde açıklamalarda bulunan TÜRK-İŞ Genel Lider Yardımcısı Ramazan Ağar, birinci toplantıdan sonuç çıkmadığını belirterek 2. toplantıyı işaret etti. Pekala minimum fiyat 2. toplantı ne vakit? İşte birinci toplantıda konuşulan sayılar (2024 Taban fiyat zammı) ve merak edilenler...

ASGARİ FİYAT SON DAKİKA 2024 | Milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren taban fiyat orta artırım toplantısının birincisi gerçekleştirildi. TİSK, TÜRK-İŞ ve Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanlığı ortasında düzenlenen birinci toplantının akabinde minimum fiyat artırımı ikinci toplantı tarihi merak konusu oldu. Birinci toplatının akabinde TÜRK-İŞ Genel Lider Yardımcısı Ramazan Ağar, 2. toplantının tarihini duyurdu. Pekala taban fiyat 2. toplantı ne vakit? İşte birinci toplantıda konuşulan sayılar (2024 Minimum fiyat zammı) ve merak edilenler...

ASGARİ FİYAT TESPİT KURULU 2. TOPLANTISI NE VAKİT?

11 Aralık Pazartesi günü yapılan birinci toplantının akabinde açıklamalarda bulun TÜRK-İŞ Genel Lider Yardımcısı Ramazan Ağar, bugünkü toplantıda rastgele bir fiyat konusu görüşülmediğini belirterek "Pazartesi saat 13.30'da tekrar bir ortaya gelinecek." tabirlerini kullandı. Bu kapsamda, Minimum Fiyat Tespit Komitesi'nin ikinci toplantı tarihi 18 Aralık Pazartesiolarak belirlendi.

ASGARİ FİYAT 1. TOPLANTIDA KONUŞULAN RAKAMLAR

Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Taban Fiyat Tespit Kurulu birinci toplantısı açılış konuşmasında "Asgari fiyatı çalışanlarımızın gelirini enflasyona ezdirmeyecek, istihdamı koruyacak ve artıracak en makul noktada belirlenmesi için çalışacağız" dedi. Minimum Fiyat Tespit Kurulu birinci toplantısı, personel tarafını temsilen Türkiye Emekçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) ve patron tarafını temsilen Türkiye Patron Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) heyetlerinin iştirakiyle başladı. Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanlığı'nın konut sahipliğinde gerçekleşen birinci toplantı, personel ve patron temsilcileri yer aldı. Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan Başkanlığında toplanan komitede, personel tarafını temsilen TÜRK-İŞ heyeti, patron tarafını temsilen ise TİSK heyeti katıldı. Toplantı çerçevesinde brüt 13 bin 414 lira, net 11 bin 402 lira olarak uygulanan mevcut minimum fiyat için yapılacak artırım oranı, kurul tarafından masaya yatırıldı.

"MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ"

Toplantıda bir açılış konuşması gerçekleştiren Bakan Işıkhan, kurul toplantılarının bugüne kadar toplumsal diyaloğun, iş birliğinin, açık işletişim ve akil bir kıymetlendirme anlayışı ile ortak akıl ve uzlaşı ile gerçekleşeceğine inandığını belirtti. Taban fiyatın, çalışma hayatında çalışanlara yönelik fiyat siyasetlerinin en alt hududunu tespit eden kıymetli toplumsal siyaset aracı olduğunu da lisana getiren Işıkhan, "Asgari fiyat seviyesi temelinde tüm gelirleri dolaylı olarak etkilemesi sebebiyle yalnızca taban fiyata tabi olarak çalışanları değil, tıpkı vakitte tüm dalları, tüm çalışanları ve tüm patronları ilgilendiren değerli bir mevzudur. Minimum fiyatın belirlenmesi çalışma barışının yanı sıra işsizlik ve kayıt dışı istihdam üzere iş gücü piyasası dinamikleri açısından da başka bir kıymete sahiptir. Bu çerçevede koşullar ne olursa olsun 21 yıldır gerek kayıt dışı istihdamda gerek işsizlikle yaptığımız çabaya devam edeceğimizi bilhassa belirtmek isterim" diye konuştu.

"ÜÇLÜ DİYALOG SİSTEMİ İŞLEMEYE DEVAM EDECEK"

Ekonomideki genel toparlanma ve tekrar büyüme sürecinin tesiri ile gelecek yıl daha sevindirici bir istihdam artışı beklediklerini lisana getirerek, "İnşallah bu yüzyılda her alanda güçlü bir Türkiye'den kelam edeceğiz. 2024 yılı taban fiyat ölçüsünün toplumsal diyalog ve istişare yoluyla iktisadımızı büyütecek, çalışanlarımızın gelirini enflasyona ezdirmeyecek, istihdamı koruyacak ve artıracak en makul noktada belirlenmesi için çalışacağız. Bu süreçte temel maksadımız bir hakem rolü üstlenerek personel ve patronlarımızın mutabakatı ile taban fiyatı tespit etmektir. Taban fiyat tespit komitemizin getirdiği toplumsal diyalog ortamı, bu amaçlarımıza ulaşmak için son derece kıymetli bir düzenektir. Kurul değerlendirmelerini yaparken fiyatlar genel seviyesini ve personellerimizin geçim kaidelerini da göz önüne almaktadır. Komite ayrıyeten minimum fiyatı belirlerken ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik ve toplumsal şartları dikkate alarak bu tespiti yapmaktadır. Bugüne kadar personel, patron ve kamu ortasında oluşturduğumuz üçlü diyalog sistemi faal bir halde işlemiş ve işlemeye de devam edecektir" açıklamasında bulundu.

"REFAH ARTIŞINDAN DA HİSSE VERDİK"

Bir yılda toplamda yüzde 107'lik bir artırım oranı ile personelleri ve emekleri enflasyona ezdirmeme iradesi gösterdiklerini söyleyen Işıkhan, "Böylece çalışanlarımızı enflasyonun tahribatına karşı koruduğumuz üzere, refah artışından da hisse vermiş olduk. Çalışanlarımızı ve patronlarımızı birlikte korumak maksadıyla hayata geçirdiğimiz bir öteki uygulama olan ve 2023 yılının birinci altı aylık devri için aylık 400 lira seviyesinde verilen minimum fiyat takviyesini yılın ikinci altı ayı için 500 liraya çıkardık. Yeniden taban fiyat açısından yaşanan bir öteki değerli gelişme, 2022 yılından itibaren tüm fiyat seviyelerinin taban fiyata kadar olan kısmının vergi dışı bırakılmasıdır. İnşallah 2024 yılı içinde hem emekçimizi hem de patronlarımızı mutlu edecek, tüm tarafları uzlaştıracak yeni bir düzenlemeyi daima birlikte hayata geçireceğiz.

2024 yılı için belirlenecek taban fiyatın çalışanları enflasyonun tahribatına karşı muhafazasına ve istihdam gayelerimizi desteklemesine dikkat edeceklerini de söyleyen Işıkhan, şu sözlere yer verdi:

"Bugüne kadar hem çalışanlarımızı hem de patronlarımızın yanında olduysak bugün de birebir hassasiyetle hareket edeceğiz. Tüm paydaşların özgür iradeleri ile tekliflerini ve görüşlerini ortaya koyacakları üçlü diyalog sistemini muvaffakiyetle yürüteceğimize yürekten inanıyorum. Personelimiz kazanırsa Türkiye kazanır, patronumuz kazanırsa Türkiye kazanır anlayışıyla çalışmalarımızı yürüteceğiz. Türkiye yüzyılının çalışma hayatını daima birlikte inşa edeceğiz. Bunu için de geçmişten bugüne sürece katkı sağlayan emekçi ve patron temsilcilerimizin sağduyusuna ve çabalarına güveniyoruz. Aziz milletimize ve Türkiye'nin üretimine katkı sunan tüm çalışanlarımıza en derin hürmetlerimi sunarken toplantımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum."