Son 13 yılın en parlak kuyruklu yıldızı Niğde’de görüntülendi

Son 13 yılın en parlak kuyruklu yıldızı olan C/2023 A3 Tsuchinshan-Atlas, 14 Ekim 2024 tarihinde Niğde semalarında fotoğraflandı. Türkiye Uzay Ajansı'nın (TUA) yaptığı açıklamalara göre, bu etkileyici kuyruklu yıldız, Ekim ayında Kuzey Yarımküre'den çıplak gözle görülebilecek parlaklığa ulaşarak, fotoğrafçılar ve gökyüzü gözlemcileri için heyecan verici bir olay haline geldi.

Kuyruklu yıldızın sadece parlaklığı değil, 21 derece uzunluğundaki kuyruğu da gökyüzünde dikkat çekici bir manzara sundu.

Astrofotoğrafçılar arasında büyük ilgi uyandıran bu doğa olayı, Niğde'de yaşayan fotoğraf sanatçısı Ömer Kilit tarafından görüntülendi. Kilit, tarihin en etkileyici kuyruklu yıldız geçişlerinden birine tanıklık ettiği ve fotoğraflama fırsatı bulduğu için büyük mutluluk duyduğunu belirtti. Astrofotoğrafçılar için hayatlarında bir kez karşılaşabilecekleri bu tür doğa olayları, uzun süreli gözlemler ve doğru anı yakalayabilmek adına sabır gerektiren bir süreçtir.

Kilit, kuyruklu yıldızı kaydedebilmek için önce ışık kirliliği olmayan Aladağlar bölgesine gitmiş, ancak orada gözlem yapamamıştır. Ardından evinin balkonunda gözlem yapmaya devam ederken yarım saat kadar gökyüzünü izleyip bu özel ana tanıklık etme şansını yakalamıştır. Bu önemli anı görüntülediği için büyük bir mutluluk duyduğunu ifade eden Kilit, kuyruklu yıldızın güzelliğini kayda geçirmiştir.