Şizofreni hastalarının neden sesler duyduğu ortaya çıktı

Şizofrenide işitsel halüsinasyonların, iç seslerin bastırılmasında başarısızlık ve iç seslere aşırı aktif tepki olmak üzere iki hatalı beyin sürecinden kaynaklanabileceği ortaya çıktı.

Henüz birçok noktası çözülememiş olan şizofreni hastalığı hakkında yakın zamanda yayınlanan bir araştırmaya göre şizofreni hastalığının ayırt edici özelliklerinden biri olan işitsel halüsinasyonlar için yeni bulgular ortaya çıktı.

ŞİZOFRENİ HASTALARI NEDEN SESLER DUYAR?

Şizofreni hastaları, hiç ses olmasa bile genellikle sesler ve tınılar duyabiliyor. Ruhsal hastalığı olan kişilerin yüzde 80'ine işitsel halüsinasyonlar görülebiliyor.

Bilim insanlarının, şizofreni hastasının iç konuşmayı kendi kendine üretilmiş olarak tanımaya çalıştığında gerçekleştiği konusunda teorisi bulunuyordu ancak şimdiye kadar hiç kimse bu olgunun ardındaki mekanizmaları tam olarak açıklayamadı.

Şizofreni hastalarının sesler duymasına rağmen beyinlerinde eksik kalan bir aktivite alanı ortaya çıkarıldı. Beyin dalgası verilerinin analizi, iki nörolojik fonksiyonun birleşiminin işitsel sözel halüsinasyonları tetikleyebileceğini anlaşıldı.

Yeni araştırmada araştırmacılar, işitsel halüsinasyonlar yaşayan şizofreni teşhisi konmuş yirmi hasta ile daha önce bu tür halüsinasyonlar yaşamamış şizofreni teşhisi konmuş yirmi hastanın beyin dalgalarını ölçen elektroensefalogram (EEG) deneyleri gerçekleştirdi.

Genel olarak insanlar konuşmaya hazırlanırken beyinleri, kendi seslerini bastıran ve “korollary discharge” adı verilen bir sinyal gönderir.

Ancak yeni araştırma, işitsel halüsinasyonları olan hastaların bir heceyi konuşmaya hazırlandıklarında, beyinlerinin bu iç sesleri bastırmakta başarısız olduğunu, aynı zamanda planlanan hecenin dışındaki iç seslere karşı gelişmiş bir "etki kopyası" tepkisi verdiğini gösterdi.

Bu iki süreçteki bozuklukların işitsel halüsinasyonlara katkıda bulunma olasılığının yüksek olduğu ve gelecekte bunların hedeflenmesinin bu tür halüsinasyonlar için yeni tedavilere yol açabileceği sonucuna vardılar.