Sinematek ile Yeniden: “Aysel, Bataklı Damın Kızı”, restore edilmiş haliyle sinemaseverlerle buluşuyor

Sinematek ile Yeniden: "Aysel, Bataklı Damın Kızı", restore edilmiş haliyle sinemaseverlerle buluşuyor

T24 Kültür Sanat

Türkiye'nin sinema tarihi açısından pek çok “ilk”i barındıran 1935 tarihli "Aysel, Bataklı Damın Kızı", Kurukahveci Mehmet Efendi desteğiyle restore edilerek sinemaseverlerle buluşuyor.

Nâzım Hikmet’in, İsveçli yazar Selma Lagerlöf’ün eserinden uyarladığı filmin yönetmen koltuğunda, Türkiye'de Batılı anlamda tiyatronun öncüsü olduğu kadar uzun yıllar tek film yönetmeni olarak da sinemanın gelişmesine öncülük eden Muhsin Ertuğrul var. Müzikleri Cemal Reşit Rey’e ait olan filmin başrolünde, Türkiye’nin ilk kadın yönetmeni Cahide Sonku yer alıyor. Oyuncu kadrosu, ilk Türkiye güzeli Feriha Tevfik’in yanı sıra dönemin önde gelen oyuncuları Behzat Butak, Talât Artemel, Hâzım Körmükçü, Mahmut Moralı, Müfit Kiper, Sami Ayanoğlu, Hâdi Hün’den oluşuyor.


Bir kültürel ve tarihi miras

Bursa’nın Çalı Köyü’nde çekilen film, çalıştığı evin beyi tarafından hamile kaldığı için köylünün dışladığı, ancak hakkını aramak için sergilediği tavır ile Ali’nin hayranlığını kazanan Aysel’in hikâyesini anlatıyor.

Çocuğundan gencine, yaşlısına ve hayvanlarına kadar Çalı köylülerinin de yer aldığı film sinemamızın ilk “köy filmi” olarak da anılıyor. Görüntü yönetmenliğini Cezmi Ar’ın üstlendiği film, köye ait genel planlar ve mekân çekimlerindeki titiz detaylar ile seyirciyi tarihin içine çekiyor.

Eski Türk filmleri restorasyon projesi, "Hakkâri’de Bir Mevsim" ile başladı

Sinema Evi'nin geçen yıl Kurukahveci Mehmet Efendi sponsorluğunda başlattığı eski Türk filmleri restorasyon projesi kapsamında Hakkâri’de Bir Mevsim (1983) filminin restorasyonunu yapıldı. Bu yıl da hakları Murat Film’e ait Aysel, Bataklı Damın Kızı filminin restorasyonu yapıldı. Filmin taraması Mimar Sinan Üniversitesi Prof. Sami Şekeroğlu Sinema Televizyon Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde; dijital restorasyonu ise Atlas Post-Production stüdyolarında gerçekleştirildi.


27 Ekim'de dünyanın dört bir yanındaki arşivler, UNESCO ve Görsel-İşitsel Arşiv Dernekleri Koordinasyon Konseyi (CCAAA) tarafından, görsel-işitsel materyallerin korunmasının aciliyeti konusunda farkındalık yaratmak amacıyla başlatılan Dünya Görsel İşitsel Miras Günü'nü kutluyor. Uluslararası Film Arşivleri Federasyonu'nun (FIAF) ortak üyesi olan Sinematek/Sinema Evi, Aysel, Bataklı Damın Kızı'nı dünya film mirasına yeniden kazandırırken bu günü tüm dünya arşivleriyle eş zamanlı olarak kutluyor.

CCAAA haritasından eş zamanlı etkinlikleri buradan görebilirsiniz.