Sincan Kadın Cezaevi’nde siyasi hükümlülere şartlı tahliye engeli

Cezaevinde yaşananlar Meclis gündemine taşındı, soru önergeleri verildi ve yüksek yargıya dosyalar taşındı, fakat olumlu bir sonuç alınamadı

T24 Haber Merkezi

Ankara Sincan Kadın Cezaevi'nde siyasi hükümlülerin şartlı tahliye haklarının, "iyi halli olmadıkları" gerekçesiyle idari kararlarla engellendiği bildirildi.

Sincan Kadın Cezaevi'nde siyasi hükümlülerin, idare tarafından "iyi halli olmadıkları" ve "toplumla bütünleşmeye hazır olmadıkları" gibi gerekçelerle şartlı salıverilme haklarından mahrum bırakıldığı bildirildi. 2021'den itibaren, şartlı tahliye hakkı kazanan 15 kadın mahkum, bu gerekçelerle tahliye edilmedi; bu mahkumlardan beşi, cezalarının dörtte birini tamamlayıp şartlarını yerine getirmelerine rağmen, ceza sürelerini tam olarak çekmek zorunda kaldı.

BirGün'ün haberine göre, yaşananlar Meclis gündemine taşındı, soru önergeleri verildi ve yüksek yargıya dosyalar taşındı, fakat olumlu bir sonuç alınamadı. Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Ankara Şubesi avukatlarından Hülya Yıldırım, yapılan olumsuz değerlendirmelerin çoğunun gerçeğe aykırı olduğuna dikkat çekti. Yıldırım, iyi hallilik puan tablosunun kendilerine veya müvekkillerine tebliğ edilmediğini, istediklerinde ise ulaşamadıklarını belirtti. Bu eksik bilgiyle yargısal süreçlerin yürütüldüğünü, temel belgelerin sadece idarede bulunduğunu ifade etti.

Yıldırım, disiplin cezaları, dava dosyaları ve diğer faktörlerin mahkemelerce somut olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, infaz hakimliklerinin ve itiraz mercii mahkemelerinin sadece onay makamı gibi çalıştığını dile getirdi. Yıldırım, bu durumun bir pilot uygulama gibi yayılmasından endişe duyduğunu ve siyasi faaliyet gösteren kadınların "radikal öteki" olarak görülerek ağır cezalandırılmalarının kabul edilemez olduğunu vurguladı.


"Yunanistan’da Müslüman, Türkiye’de gavur tohumu"; Kayıp bir kuşağın hikâyesi 'Mübadele'