Silinen kayıtlar geri getirilince cinayet çözüldü

Diyarbakır’da geçen yıl seçim günü bir paçacı dükkânında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili sosyal medyada yapılan paylaşım nedeniyle işlenen cinayetle ilgili silinen görüntü kayıtları polisin kullandığı özel bir program ile geri getirilince failler tek tek tespit edilerek haklarında dava açıldı. Öldürülen Remzi Öner ile silah kullanan diğer faillerin tüm hareketleri kamera kayıtlarında saniye saniye belirlendi.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kaldığı 28 Mayıs 2023 günü Diyarbakır Stadyumu yakınlarında akşam saatlerinde alkol aldıktan sonra bir paçacı dükkânına giden 4 kişilik arkadaş grubu sipariş verdi. Mekânda daha önce husumet yaşadıkları bir şahsı görünce iki arkadaş dışarı çıktı. Diğer iki kişi de masadan kalkarak hesabı ödemek için kasaya geldi ve işletmecilere arkadaşlarını kimin rahatsız ettiğini sordu. Alkollü olan grup ile işletmeciler arasındaki tartışma kısa sürede kavgaya dönüştü. Birbirlerine bıçakla saldıran taraflar yakınlarına da telefonla haber verince yakınları da kavgaya dahil oldu.

Remzi Öner’in işletmeci Ensari Ekinci’ye "Yaşından başından utan" diyerek hakaret etmesi ve Hasan Ekinci'nin elindeki su şişesini Öner’e fırlatmasıyla kavga bir anda alevlendi. Kadri Ayhan'ın işyeri sahibi Ensari Ekinci’ye doğru silahla ateş etmesi üzerine paçacı ve çalışanlar işyerine doğru kaçtı. Tarafların birbirlerine silahla ateş etmeleri üzerine çıkan çatışmada dükkânın önündeki kaldırımda bekleyen Remzi Öner hayatını kaybetti. 

KAMERA ODASINA GİRİP GÖRÜNTÜLERİ SİLDİLER

Öner, bir arkadaşı tarafından omuzlarından sürükleyerek araçların arasına doğru çekildi. Çatışmada paçacının eşi Seniha Ekinci ile Murat Zengin yaralandı. İhsan Doğmuş adlı kişi, öldürülen Remzi Öner’in elindeki silahı olay yerine yakın sitenin bahçesine attı. Polis ise silahı buldu. Ekipler gelmeden önce saat 23.18'de Aziz Kömekçi’nin paçacıdaki kasadan kamera odasına ait anahtarı alarak odanın kapısını açıp içeri girmesinden hemen sonra görüntülerin sonlandığı belirlendi.

Kömekçi’nin kayıt cihazını alarak Harun Reşit Tekin’e verip saklamasını istediği, el konulan kamera kayıt cihazındaki silinen görüntülerin geri getirilmesiyle ortaya çıktı.


SİLİNEN TÜM GÖRÜNTÜLER GERİ GETİRİLDİ

Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından kullanılan özel bir program ile silinen görüntü kayıtları kurtarılıp geri getirilince tartışma anından itibaren 1 kişinin ölümüyle sonuçlanan silahlı çatışma olayı saniye saniye polis tarafından çözüldü ve failler de tek tek tespit edilince haklarında Ağır Ceza Mahkemesine dava açıldı. 

AKP’YLE İLGİLİ PAYLAŞIM YAPIYOR SONRA DÜKKANA GELİYOR

Paçacının işletmecisi Esat Ekinci ifadesinde olayı şöyle anlattı:

- Olay seçim günü yaşandı. Ben dükkânda değildim. Yakup Turgut diye biri sosyal medyadan AKP'yle ilgili paylaşım yapmış. Karşı taraftakiler de ‘Sen neden paylaşıyorsun’ diyerek tartışmışlar. Daha sonra Yakup benim iş yerime gelmiş. Tartıştığı kişiler de Yakup'u arayarak nerede olduğu sorunca o oda benim dükkânımda olduğunu söylemiş. Sonra 4 kişi dükkânıma gelerek Yakup’un oturduğu masanın yanındaki masaya oturup kendisine hakaret ediyorlar.

- Sonra sipariş verdikleri halde yemek yemeden kalkıp hesabı ödemek istiyorlar. Kasada bulunan oğlum da yemek yemedikleri için hesabı almak istemiyor. Sarhoş olup ısrarla hesap vermek isteyince bizim garsonlarda parayı alıyorlar. Sonra dışarı çıkıp dükkâna doğru küfür ve hakaret ediyorlar. Olaylar böyle gelişiyor. Bana 10’a yakın kurşun sıkıldı, ben ve eşim yaralandık. Husumet nedeniyle işyerimi açamıyorum. Açmaya çalıştık, yine silah sıktılar. Mağdurum sanıklardan şikâyetçiyim. 


SAVCI: HAKSIZ TAHRİK VE MEŞRU MÜDAFAA TARTIŞILMALI

İddianamede, tesadüf sonucu paçacıda karşılaşan husumetli iki tarafın birbirlerinden rahatsız olduğu, paçacının taraflarla bir husumeti olmadığı halde, yaşanan tartışmayla olaya dahil oldukları bildirildi. İddianamede, Remzi Öner’in öldürülmesinden sonra İhsan Doğmuş’un Öner’i yerde sürükleyerek araçların arkasına çekmeye çalıştığı sırada Fırat Ekinci’nin ateş ettiği, İhsan Doğmuş’un da öldürülen Remzi’nin elindeki silahla Fırat Ekinci’ye doğru ateş ettiği kamera görüntüleriyle belirlendi.


İkisi tutuklu 10 sanık hakkında hazırlanan İddianamede, sanıkların birbirlerine karşı kasten öldürmeye teşebbüs suçundan cezalandırılması ve kamera kayıtlarını sildikleri için suç delillerini gizlemek veya yok etmek suçundan cezalandırılmaları istendi. İddianamede, haksız tahrik hükümleri ile meşru müdafaa şartlarının oluşup oluşmadığının da mahkeme tarafından değerlendirilmesi gerektiği ifade edildi.